Elitserien 3: ny dyster förlust för Manhem mot Rockaden

Den tredje dagen av Elitseriens börjsammandrag inföll på söndagen och bjöd för klubbens del på motstånd i form av mångfaldiga svenska mästarna SK Rockaden från Stockholm. Matchen blev den bästa för Manhems del under en dyster schackhelg och förlusten skrevs till slut till ynka 2½-5½. Matchens livesändning visas under https://www.ssmanhem.se/live/elitserien_rd3.htm.

SS Manhem   SK Rockaden, Sthlm   Resultat
Victor Nithander 2520 Peter Heine Nielsen 2712 remis
Johan Hultin 2351 Erik Blomqvist 2505 0 – 1
Mats Welin 2351 Jonas Barkhagen 2506 0 – 1
Joel Åkesson 2338 Michael Wiedenkeller 2533 remis
Karl Johan Moberg 2347 Robert Bator 2476 remis
David Fendrich 2255 Erik Hedman 2417 1 – 0
Ove Kinnmark 2272 Martin Lokander 2306 0 – 1
Harald Berggren Torell 2204 Thomas Engqvist 2419 0 – 1
  2330   2484 2½ – 5½

Övriga matcher: Örgryte SKTeam Viking 2½-5½, Lunds ASK – Eksjö SK 4½-3½, SK Rockaden, Umeå – Västerås SK 3½-4½, Limhamns SK – Burgsvik-Alva SK 4 – 4. Livesändning från malmösammandraget hittar du här.

Se serietabell och matchresultat på Sveriges Schackförbunds hemsida (Allsvenskan).

Den som ger sig till att granska serietabellen blir lätt betryckt, i varje fall om dens sympatier vilar hos Manhem. Varje år brukar det vara så att när Manhem har vunnit ett par matcher så drar lagets fans lättnadens suckar med orden ”Nu skall vi väl klara kontraktet i alla fall!”. Min reaktion har som regel varit en av oförstående, eftersom nedflyttning inte ingått i min föreställningsvärld. Självklart skulle krisläge alltid kunna uppstå, men innan Manhem har legat illa till har jag inte sett någon anledning till oro. Det har också visat sig att denna inställning av tillförsikt som regel har varit välgrundad.

Ändå känner jag mig inte helt lugn när jag nu begrundar tabelläget. Vår skörd av 0 matchpoäng och 5½ partipoäng är sannerligen skral och även om vi nu har mött Team Viking och Rockaden så har förlusterna kommit utan att det har varit verklig strid på kniven. Vår partipoäng är synnerligen dålig, vilket innebär att vi som det nu ser ut behöver ta fler matchpoäng än de lag som i stället för Manhem skall ta steget ned.

En annan orosfaktor är  att Elitserien är bantad till tio lag med fjolåret som premiärår. Det innebär att två lag av tio flyttas ned, vilket kan vara bra eller dåligt beroende på hur lagen konkret ser ut.. Seriestarten ger dock vid handen att startfältet rymmer få slagpåsar, i och för sig naturligt i en mindre serie.

Ett lags styrka beror dock inte bara på de ingående lagmedlemmarnas spelstyrka utan även på deras lagtrohet  när det verkligen kallas till spel. Under ett antal säsonger har Manhem utmärkt sig genom att ha en begränsad trupp med hög spelvilja. Det är bra för lagmoralen och, med tanke på att elitseriespelare ofta är mindre verksamma på klubbplanet, också en garant för att spelarna upprätthåller en viss aktivitet under säsongen.

På senare tid är tendensen att Manhems spelartrupp har blivit större och större och den här helgen har klubbens lag bestått av spelare som är  jämnt fördelade mellan plats 1 och 19 på ratinglistan. Det är självklart en styrka för en klubb att ha goda ersättare när det behövs, men det skall också ställas mot fördelarna med en ”tajtare” trupp i stycket ovan.

Det finns också en risk att tillgången på goda ersättare för med sig en uttunning av spelarens ansvar för laget. Det kan vara lätt att förlita sig på att ”de andra kommer att fixa det”. Men när det kommer till kritan handlar det om den enskildes ansvar för uppgiften.

Nå, än återstår sex ronder av serien. Rond 4 spelas den 1 december på bortaplan i Eksjö. Låt oss visa smålänningarna vad vi går för då!