Allsvenskan 7: två lag upp och tre lag ned efter god slutrond

På söndagen avslutades årets allsvenska serie och man får säga att avslutningen för Manhems del skedde på ett helt tillfredsställande sätt: de sjutton lagen nedanför Elitserien samlade in sex segrar, tre förluster, tre derbymatcher och två frironder.

I division I Västra avslutade Tvåan en föga glansfull säsong genom att skörda den knappaste av segrar borta mot SA Mark; 3½-4½ skrevs segersiffrorna och man får putsa bra på bronsmedaljerna för att kunna skönja någon silverglans. Samtidigt mötte Trean Kamraterna 2 i vad som var en direkt nedflyttningsmatch. Efter 4½-3½ på bortaplan blev det Trean som får ta nya tag i division II, medan det nedflyttningstippade kamratenlaget hänger kvar i serien.

I division II:5 tog Fyran sin sjunde raka seger och tog en övertygande serieseger. Det var Majorna 2 som fick vända hem från Schackcentrum efter 5½-2½. I granngruppen II:6 tillfogade Femman borta seriesegraren Mölndal sitt enda nederlag och vann med 2 – 3 i en bisarr match där det på förhand var känt att mölndalingarna inte skulle mönstra fullt lag och där Femman hemförlovade motsvarande antal spelare. För Femman blev slutresultatet en tredje plats.

I division III:6 avslutade Sexan med en frirond och gick i mål på tredje plats i den haltande serien. I samma serie tog Åttan emot Göteborgs SS och vann med 5 – 3. Det visade sig dock att detta var exakt en halv poäng för litet för att säkra kontraktet och Åttan gör sorti med sjätte plats bland de sju lagen.

I granngruppen III:7 gästade Sjuan Örgryte 2 och fick vända hem med 2 – 6. Ändå inte så bittert, för efter en god säsong slutade Sjuan trea i serien.

Tabeller och bordsresultat för de allsvenska serierna hittar du här.

I göteborgsseriens division IV  avslutade serieledande Nian med frirond. Därmed kunde Mölndal 2 slinka förbi, men för Nian väntar ändå en efterlängtad uppflyttning till division III. Trea i serien slutade Elvan efter hemmaseger mot Lundby 2 med 3½-1½ medan Tretton kom in som femma efter avslutande 3 – 2 i derbyt mot Tolvan, som får ta steget ned efter åttonde plats. Tian bortaslog Proletären 2 med 1 – 4 och gick in som sexa och facit för Manhems del blir alltså ett lag upp till division III men ett ned till division V.

I division V slutade serien som så att de fem deltagande manhemlagen belade de fem sista platserna. I vissa klubbar skulle kanske detta ses som en motgång, men i Manhem skall detta betraktas som följden av vår strävan att ge alla medlemmar som vill chansen att spela lagschack. Och vi vet av erfarenhet att det är en hel del som återkommer i högre serier längre fram. I slutronden spelade Fjorton 2½-2½ mot Femton medan Sexton slog Aderton med 3 – 2. Sjutton fick se sig besegrat med 5 – 0 borta mot Solrosen. Som bekant flyttas inga lag ned ur division V.

Tabell för göteborgsseriens division IV hittar du här. Division V hittar du här.