Tysklandsbrev – Schack i Schachklub Tarrasch-1945 München e.V.

Manhemiten Claes Fransson har lämnat vårt land för studier i Tyskland. Han sänder följande rader till hemsidan!

München 2012-01-04

SK Tarrasch-1945 München (www.tarrasch-muenchen.de) är Münchens största schackklubb med ca 140 medlemmar (varav ca 25 ungdomar). Klubben bildades år 1962 under namnet "Tarrasch München" efter den tyska stormästaren Dr Siegbert Tarrasch, som levde sin sista tid i München. 1974 gick klubben samman med "Schachclub München 1945" och tog därmed namnet "Schachklub Tarrasch-1945 München".

Klubben har liksom Manhem många spelare på olika nivåer, från FIDE-Elo 2471 och ända ned till min nivå och däromkring. Klubbens förstalag spelar i 2. Bundesliga, den näst högsta divisionen i Tyskland. Varannan fredagskväll är det "Freier Spielabend" kl 19 – 23, och då är det bara att komma till klubblokalen och spela fritt med någon, med eller utan klocka, vilket man vill. I försäljningen ingår öl, vilket de flesta åtnjuter en flaska av till schacket! Ibland ordnas informella blixt-turneringar (med klocka) som man kan vara med i om man vill.

De andra fredagskvällarna är det under hösten och vintern klubbmästerskap ("Tarrasch Klubmeisterschaft") med spelstart kl 19.30. 22 Spelare gör upp om titeln i "Meisterturnier" över 9 ronder med Schweizer-lottning. Därunder spelar vi övriga i "Hauptturnier", också 9 ronder med Schweizer-lottning. Betänketiden i Hauptturnier är 1 timma och 45 minuter för de första 40 dragen, därefter 30 min för resten av partiet. Klubbmästerskapet hade redan avverkat två ronder när jag kom till München, men jag kunde som tur var ersätta en annan spelare som utgått.

Nu i januari gör dock klubbmästerskapet en paus för "Münchner Einzelmeisterschaft", en motsvarighet till individuella DM i Göteborg, och som jag givetvis också anmält mig till. Det skiljer sig dock åt på så sätt att det avgörs under tre helger nu i Januari, fredag kväll och lördag eftermiddag de första två helgerna, och sedan även söndag eftermiddag sista helgen. En rond per speldag/kväll med betänketiden 90 minuter för första 40 dragen, därefter 30 min för resten och därtill 30 sek bonus per drag från drag 1. Spelplats ska faktiskt vara restaurangen på Technische Universität München, universitetet där jag studerar.

Hälsningar Claes Fransson genom