27 starka ungdomar i Manhem Open

I Allhelgonahelgen spelades för trettioförsta året i följd klubbens elitjuniorturnering Manhem Open. Inbjudan gick ut till landets främsta ungdomar i åldrarna upp till 15 år och dessutom till våra grannländer. Tävlingen drabbades av ett par bakslag: dels förvandlades Sveriges Schackförbund på sökta och tidigare år fådda 15 000 kronor till den lägre siffran 0, dels drabbades flygplatsen i Warszawa av ett tillbud dagen innan turneringsstart med följden att två starka polacker måste stanna hemma. Ett stort tack riktas däremot till Göteborgs Schackförbund för dess bidrag till tävlingen, som genom alla år tveklöst har varit till gagn för schacket både i Sverige som helhet och i Göteborg.

Årets tävling rymde blott tre manhemiter (+ halvmanhemiten Filip Johansson), som styrkemässigt hörde den nedre delen av de ratingvassa sällskapet. Resultaten blev fullt godkända och får ses som ett genrep inför kommande starter. I toppen dominerades tävlingen av tredjerankade rockadaren Egor Norlin, som blott släppte två remier. Toppstriden blev ganska klar i det att de tre första placeringarnana bärgades av spelare som var ensamma på sin poäng.

Resultat: 1. Egor Norlin, SK Rockaden 6 (av 7), 2. Lars Åström, Limhamns SK 5½, 3. Tom Rydström, Växjö SK 5,4. Andreas Voutsadakis, SK Rockaden ½, 5. Eero Valkama, Finland 4½, 6. Patrik Liedbeck, Limhamns SK 4½, 7. Felix Tuomainen, SK Rockaden 4½, 8. Troels Bækgård Andersen, Danmark 4, 9. Mattias Olofsson Dolk, Växjö SK 4, 10. John Svensson, Västerås SK 4, 11. Jonas Tjärnemo, Limhamns SK 4, 20. Olof Sanchez 3, 22. Ossian Jansson 3, 23. Leonardo Aira 2½, 27. Filip Johansson 2 (27 delt.).

Ratingpriser togs i grupp 1 förutom de ovan nämnda av Sophus Mechlenburg Møller, Danmark och av Edvin Hoac, Stockholms SS, båda på 3 poäng, och i grupp 2 av  Klemens Ng och Filip Landin, båda Örgryte SK  och båda 3½ poäng. Det numrerade specialpriset Stor grabb tilldelas spelare som deltar för fjärde gången och i år gick det till 37. Tom Rydström, 38. Lars Åström och 39. Filip Johansson.

Fullständiga resultat hittar du här.