Bra insats av Peter Vas i Oslo

I dag avslutades den s.k. Sveins 4. minneturnering i den norska huvudstaden. Svein i det här fallet är Svein Johannessen, fyra gånger norsk mästare, nordisk mästare 1959 (före bl. a. Ståhlberg) och Norges andra internationella mästare genom tiderna. Svein Johannessen föddes 1937 och gick ur tiden 2007. Året därpå spelades en minnesturnering till hans ära och i juni var tiden mogen för den fjärde upplagan av denna.

Norske schackpublicisten Øyvind Brekke har givit ut en bok om Johannessen. Denna finns att köpa i Schackbutiken och Lars Grahns recension av boken hittar du här jämte en del intressant biografiskt om den porträtterade.

Tävlingen är speciellt intressant ur manhemsynvinkel från två aspekter; med i startfältet fanns de tre stormästarna Emanuel Berg, Tiger Hillarp Persson och Jon Ludvig Hammer och även Axel Smith, som samtliga återfinns i startlistan för stormästarturneringen under Manhems schackvecka.

Manhemiten kan även notera att Peter Vas ingick i startfältet som trettonderankad. Peter tog 6 poäng av nio och slutade nia med ett nätt ratingplus i bagaget. Värt att notera är att Peter i slutronden besegrade danske stormästaren Carsten Høi!

Resultat: 9. Peter Vas 6 (av 9; 63 delt.).

Fullständiga resultat från tävlingen hittar du här.