Stor premiär för schackboxning

Så vitt man vet svensk premiär för schackboxning blev det i samarbete mellan Manhem och Redbergslids BK. Här är brädet på plats i ringen och spelet kan börja!

Så vitt man vet svensk premiär för schackboxning blev det i samarbete mellan Manhem och Redbergslids BK. Här är brädet på plats i ringen och spelet kan börja!

Kvällen inleddes med att icke okände manhemiten Per Löfving berättade om Redbergslids historia.

Kvällen inleddes med att icke okände manhemiten Per Löfving berättade om Redbergslids historia.

Succén var inte given, men ett hårt arbete genom de båda klubbarna Redbergslids BK och SS Manhem gav till sist ett positivt resultat. Vi hade 35 deltagare totalt som ömsom applåderade, tjoade, skrek och gav goda råd till boxarna. I schackspelet var rådgivningen begränsad eller obefintlig. En fotograf var inhyrd via BRG – SF:s arbetsplats och bilder finns att bese med reportaget.

Spelet är i gång! som schackspeaker figurerade Göran Andersson, stående t.v. om spelarna.

Spelet är i gång! som schackspeaker figurerade Göran Andersson, stående t.v. om spelarna.

Agendan följde mönstret av mingel/samling fram till 17.45. Därefter en kort och kärnfull presentation om Redbergslids BK:s historia av Pelle Löfving som verkligen uppskattades av publiken. Sedan kom en av flera överraskningar – nämligen en kvinnlig boxare –  som mötte Pelle i tre ronder à två minuter. Därefter en kort paus med förfriskningar i den nytillverkade baren.

Och nu träder så huvudmotståndaren in – Sam Friberg – och får åskådarnas jubel. Pär A som var tänkt att boxas mot Pelle hade hastigt insjuknat på morgonen och kunde inte ställa upp. Reservplanen fick sättas i verket… och det var ingen dålig lösning. Fem ronder av blixtkaraktär på 2 min/delt samt fyra ronder boxning (vilket var en evighet i mina ögon) med 2 minuter per rond. Inför den avslutande schackmatchen var det helt jämnt. Två nedslagningar av Pelle från Sam och en nedslagning i ringen för Pelle mot Sam, kändes lite…

Spelet är i gång! som schackspeaker figurerade Göran Andersson, stående t.v. om spelarna.

Sam Friberg går i däck! Skall han kunna vända matchen?

Sam är på benen igen och sluggar vilt.

Sam är på benen igen och sluggar vilt.

Avgörandet kom i absolut sista ronden av hela matchen på nio ronder totalt. Partiet böljade fram och tillbaka men till sist fick Pelle ge sig. En ny Göteborgs Schackboxarmästare har nu krönts på himlen. Göran Andersson agerade speaker med den äran och gav publiken ett avtryck och intryck i denna värld av kombinationer, strategier och taktik. Sammanfattningsvis kan vi nog säga att en fortsättning bör skapas och den kan äga rum om ca 6-12 månader. Intresset är väckt…

Spelet är i gång! som schackspeaker figurerade Göran Andersson, stående t.v. om spelarna.

Åter vid brädet. Ser Pelle nederlaget grina honom i ansiktet?