Manhems schackvecka – stormästarturneringen 3: Berg i ledningen efter rafflande mattangrepp

Stormästarturneringens tredje rond bjöd på dramatik i toppstriden. Emanuel Berg spelade vit mot Oleg Spirin i någon sorts blandning av Najdorf och drake. Spelöppnngen beredde spelarna huvudbry och Berg hade spenderat mer än en timme på sina första tio drag redan. Han laddade upp för angrepp som såg ganska lovande ut, men tiden led och när blott två minuter återstod för tjugo drag fanns det nog supportrar i publiken som fruktade att tiden skulle fälla avgörandet. Men i yttersta tidsnöd kunde svensken låta sin dam gå i närkamp med den svarta kungen och efter en liten finess avveckla till slutspel med merpjäs.

Tiger Hillarp Persson spelade Ben-Oni som svart mot Axel Smith i ett parti som präglades av muntert pjässpel. Via ettriga bondeframstötar skapade Smith ett par fribönder, medan Hillarp sökte spel med häst och löpare framom främsta linjen. Smith valde att ge en kvalitet, men kunde i gengäld skapa skydd för sina framskjutna fribönder. Efter fyrtio drag var Hillarps kvarvarande torn fjättrat framför en av de vita bönderna och då vits torn kunde operera fritt över hela brädet gav Hillarp slaget förlorat.

Magnua Carlhammar spelade svart i slutet Spanskt mot Allan Stig Rasmussen. Centrum låstes ganska tidigt och danskens  spel gick därefter ut på att öppna damflygeln och utnyttja sin terrängfördel. Detta lyckades men svarts ställning såg väl sammanhållen ut och mången  lekman menade nog att spelet drog mot remi. Men den enda aktiva svarta pjäsen var damen och när den gav sig ut på farligt uppdrag bakom de vita linjerna hände det som inte får hända – damens återtåg skars av och Magnus måste kämpa vidare med torn och lätt mot den vita damen. Rasmussen masserade den massiva svarta försvarsställningen och öppnade en väg in med partivinst som följd.

Hans Tikkanen har så långt spelat kompromisslöst och ville nog mycket också i tredje rondens möte med Michail Ivanov. Men i ett dambondespel med tidigt dambyte och låst centrum var det snarast Ivanovs vita pjäser som hade aktivast möjligheter, och när ryssen frestade med ett remianbud efter 27 drag såg Tikkanen annan råd än att anta.

Victor Nithander förde de svarta pjäserna mot norske Daniel Jakobsen Kovachev i en sicilianare med vit Lb5. Spelet antog en halvsluten karaktär och båda spelarna hann rockera innan norrmannen tillät ett enklare skenoffer som gav Victor en merbonde efter tjugotalet drag. Det såg bra ut med hemmaögon sett, men Kovachev försvarade sig segt och lyckades, delvis med taktiska medel, byta ned bönderna så att man hamnade i ett  tornslutspel med ett fåtal bönder och till slut bara en svart kantbonde mot ingen vit. Att vinna med kantbonde i tornslutspel är som bekant inte lätt och Kovachev fick också nöjet att demonstrera försvaret med delad poäng som följd.

GM Emanuel Berg

1 – 0

IM Oleg Spirin

IM Axel Smith

1 – 0

GM Tiger Hillarp Persson
GM Allan Stig Rasmussen

1 – 0

FM Magnus Carlhammar
FM Daniel Jakobsen Kovachev

remis

IM Victor Nithander
GM Michail Ivanov

remis

IM Hans Tikkanen


Ställningen efter tre ronder:
Emanuel Berg 2½, Axel Smith och Allan Stig Rasmussen 2, Tiger Hillarp Persson, Michail Ivanov och Victor Nithander 1½ samt Hans Tikkanen, Daniel Jakobsen Kovachev, Oleg Spirin och Magnus Carlhammar 1 poäng.