Allsvenskan 6: i morgon avgörs serien

I den näst sista ronden i Allsvenskan och distriktsserien plockade de tolv manhemlagen fyra vinster och lika många förluster medan två lag hade frirond och två lag möttes inbördes.

I division I Västra fick Trean eftertryckligt stryk mot Majorna med 6½-1½. Trean ligger därmed fyra i tabellen och drömmen om uppflyttning till  Superettan är slagen i kras för den här gången. Kontraktet är dock i säkert behåll.

I division II:5 bortaslog Fyran Lidköpings SS med 2½-5½ och leder med en poäng före avslutningsronden. Chanserna till serieseger får anses ganska goda: bara Bosna kan hota och de spelar borta mot Säffle. Och vem säger att Fyran skall förlora? I samma grupp vann Sexan bragdartat över Tvåstadsalliansen. Trots modiga 277 lägre i snittrating, i Sexans fall räknat på de sju bord som besattes av manhemiter, blev det bortaseger för de våra med 3½-4½. Imponerande! Tyvärr blir det sorti trots denna senkomna insats, för tre poäng skiljer upp till nedflyttningsstrecket.

Sorti kommer det även att bli för Femman, detta från division II:6. Laget förlorade med 1 – 7 mot tabelltvåan Fenix och har också ett oöverbryggbart svalg upp till förnyat kontrakt. Hårda bud!

Sjuan förlorade med 4½-3½ mot Kamraterna 3 i division III:5 och ligger därmed i ingenmansland, bortom möjlighet/risk till vare sig upp- eller nedflyttning. I samma serie grep Nian det sista halmstrået genom att vinna över Göteborgs SS med 3½-4½. Inför avslutningsronden ligger Nian fortfarande på nedflyttningsplats men har chansen, om än den inte står. Femman och sexan möter varandra och Nian har att möta Kamraterna 3. Men för all del, större under har inträffat.

Åttan hade frirond liksom hela serien och inför avslutningsronden krävs seger mot tabelltvåan Proletären, samtidigt som tabelljumbon hjäper till genom att ta poäng mot ledarlaget Mark 2.

I division IV möttes Tian och Tolvan i rondens manhemderby. Fyra man i Tian ställdes mot tre tappra kämpar i Tolvan och något otippat blev det seger för de senare. Samtidigt förlorade Elvan mot Götaverken 2 med 2 – 3 och med en rond kvar att spela har Tian utmärkta chanser att nå division III, medan endera Elvan eller Tolvan tycks få ta steget ned.

I division V besegrade Tretton Mölndal 4 med 4 – 1. Samtidigt hade Fjorton frirond. Tretton leder serien men har frirond i sista och lär bli passerat. I slutstriden skymmer det över Fjorton.

Division VI har som tidigare rapporerats avslutats.

Serietabeller och resultat för division III och uppåt finns under Allsvenskan hos SSF och distriktsserien = division IV-VI finns hos Göteborgs Schackförbund.