Elitserien, rond 7; Manhem – Rockaden: 5½-2½!!

På lördagen spelades det med spänning emotsedda elitseriemötet mellan gamla fina Manhem och Rockaden från Stockholm. Rockaden, med ett otal SM-guld på meritlistan, har aldrig förlorat mot Manhem förut och förlorar för övrigt ytterst sällan över huvud taget. Men i dag hände det! Våra pojkar kunde följa upp de senaste rondernas strålande spel med att ta hem en både stor och rättvis seger med 5½-2½. Så här  förlöpte matchen:

Första paret ut var Karl Johan Mobergs möte med rockadenveteranen Dan Olofsson. Kalle spelade svart i s.k. neo-Archangelsk i Spanskt varvid Olofsson avvek från bokvarianten i ett ganska tidigt skede. Karl Johan kunde tillvinna sig en fördel och när Olofsson tyckte sig se en remivändning i Kalles sedvanliga tidsnöd kunde svart  avvika med direkt vinst som följd. I slutställningen hade vår man 56 sekunder – nästan en hel minut! – kvar på de resterande tretton dragen. 1 – 0 till Manhem!

Vid sjätte bord spelade lagledaren Joel Åkesson vit i Holländskt. Efter femtontalet draget följde Joel en något tveksam plan, vilket mynnade ut i att vitfördelen försvann och att spelet förflackades. 1½-½.

Vid lillebordet försökte David Fendrichs motståndare lirka in manhemitens Engelskt i Holländskt, men David svarade resolut med att bryta upp ställningen med framstöten e2-e4 varpå rockadaren fick svårigheter att hitta fält för sina pjäser och vit kunde vinna på kungsangrepp före fyratimmarsstrecket. 2½-½!

Peter Vas vid femte bordet fick kanske inte den verkliga idealstarten efter att hans plan från England varit försenat. Peter kom själv dryga kvarten sent till partiet. Med de svarta pjäserna i ett Löparspel utjämnade han tidigt men ett kanske förhastat pjäsbyte gav vit ett fast grepp om händelserna och när Peter försökte befria sig fick i stället motståndaren avgöra på kombinatoriskt vis. 2½-1½.

Vid tredje bord fick Mats Welin de svarta pjäserna mot Robert Bator i ett Katalanskt parti. Rockadaren valde en något tam uppställning och kom något efter i utvecklingen. Ett tidigt remianbud försmåddes av vår man och när Bator fick problem med placeringen av sin dam som mynnade ut i att Mats kunde kombinera till sig dam för torn och springare. Trots tappert motstånd i egen tidsnöd måste rockadaren kapitulera framemot sextiodragsstrecket. 3½-1½!

Victor Nithander ställdes vid första bordet mot gamle trätobrodern Erik Blomqvist, som upprepade gånger fått vidkännas förluster mot göteborgaren. I ett Kungsindiskt försvar valde Blomqvist Sämischvarianten och följde ett parti som Victor spelade mot Thomas Ernst i fjol. Victor misstänkte en s.k. prepp och avvek från den dragföljden. I en rörig ställning gav manhemiten kvalitet men fick två bönder och aktivt spel. Sedan vit inte hittat rätt motspelsplan tog Victor över spelet och förde med säker hand partiet till seger. 4½-1½!

Rikard Winsnes gjorde ett välkommet framträdande och mötte Jonas Barkhagen som vit i den sicilianska Richter-Rauzer-varianten. När svart spelade centrumstöten d6-d5 passerade Rikard och spelet antog en fransk karaktär. Svart höll spelet låst i centrum och på kungsflygeln och sökte spel på den halvöppna c-linjen. Rockadaren offrade bonde för att komma in i vits ställning med damen, men Rikard höll stånd och efter dambyte nåddes ett slutspel med merbonde för vit men med löparpar och viss aktivitet för svart. Efter dryga fyrtio drag enades spelarna om delad poäng utan att i praktiskt spel undersöka om svart hade full ersättning för sin offrade bonde.

Magnus Carlhammar spelade vit mot Thomas Engqvist i ett dubbelfianchetto. Svart fick ganska lika spel ur öppningen men gav via ett dambyte vit ett angreppsmål i form av en dubbelbonde på en öppen linje. Partiet övergick ganska tidigt i ett tornslutspel och trots att Magnus vann en bonde var remimarginalerna hela tiden ganska stora. Efter ett större antal icke så händelsedigra drag enades spelarna om remi.

SS Manhem   SK Rockaden, Sthlm   Resultat
Victor Nithander 2489 Erik Blomqvist 2497 1 – 0
Rikard Winsnes 2496 Jonas Barkhagen 2517 remis
Mats Welin 2357 Robert Bator 2500 1 – 0
Magnus Carlhammar 2328 Thomas Engqvist 2450 remis
Peter Vas 2392 Erik Hedman 2438 0 – 1
Joel Åkesson 2377 Nicolaj Zadruzny 2311 remis
Karl Johan Moberg 2322 Dan Olofsson 2225 1 – 0
David Fendrich 2271 Stefan Bryntze 2251 1 – 0
  2379   2399 5½-2½

Övriga resultat: Team Viking – SK Rockaden, Umeå 5½-2½, Farsta SK – Upsala ASS 4 – 4, Västerås SK – Wasa SK 5½-2½, SK Kamraterna – Lunds ASK 4 – 4, Limhamns SK – Eksjö-Aneby-alliansen 4 – 4.

Sveriges Schackförbunds hemsida ("Allsvenskan") kan du hitta serietabellen och på elitseriesidan återfinns bordsresultaten för de övriga matcherna.

Den som betraktar serietabellen kan se att Manhem i och med dagens seger har närmat sig tätkvartetten. Härnäst väntar bortamatchen mot Lunds ASK som nog kan visa sig bli en svår nöt att knäcka. Men efter de senaste rondernas övertygande segrar mot starkt motstånd skall vi heller inte vara alltför pessimistiska.

De flesta vet nog att Manhem sedan lång tid hör till landets ledande ungdomsklubbar. Det är nog däremot inte allom bekant att Manhems lag vid dagens historiska seger uteslutande bestod av produkter av klubbens egen juniorverksamhet! Vissa kan ha tagit de första stapplande stegen på annat håll, men ingen av spelarna har kommit till Manhem med en rating över 1600. Detta torde vara fullständigt unikt i svenskt elitschack.

Praktiskt taget alla har dessutom hjälpt nya generationer av ungdomar som tränare, en del med mycket omfattande insatser. Victor och Magnus har var sin träningsgrupp i denna dag.

För tydlighets skull bör framhållas att detta inte är skrivet i polemik mot våra motståndare Rockaden. Det är landets ledande ungdomsklubb, som till stort gagn för svenskt schack har fostrat mängder av nya spelare år efter år.