Fina manheminsatser i Manhem Open – baltiskt i topp

Den gångna helgen avslutade skolornas höstlov och som traditionen säger innebar det att Manhem bjöd in svensk ungdomselit och spelare från våra grannländer till Manhem Open. Det var tjugonionde året i rad som detta skedde! Manhem Open är öppet för spelare födda 1994 eller senare, alltså 15-årsjuniorer.

Eftersom det ställs vissa krav på spelstyrka för att vara med begränsade sig årets manhemtrupp till tre huvuden: Jessica Bengtsson, Louise Segerfelt och Gabriel Svorono. Redan i inledningsronden visade de framfötterna med var sin vinst mot motståndare med mellan 250 och 400 högre rating!

Även i fortsättningen gick det fint. Jessica, rankad sextonde, slutade åtta; Louise, rankad tjugofemma, slutade tia; och Gabriel, rankad tjugonionde och tredjen sist, slutade tjugonde. Facit blev ett saftigt ratingplus för alla inblandade och värdefulla erfarenheter.

Manhem Open samlade i år ett ovanligt starkt startfält med sjutton elorankade spelare och med elva utländska gäster från Danmark, Norge, Estland, Lettland, Polen och Tyskland. Tuffast av dessa var lettländarna, som var landets etta och tvåa och bara släppte en remi förutom en inbördes delad poäng. Vinnare blev Toms Kantans och tvåa hans landsman Nikita Meskovs. Bronset kneps av blott tolvårige esten Ottomar Ladva medan Sveriges fana i täten främst fördes av fyra Angelina Fransson. En tråkig incident var att den samlade limhamnstruppen drabbades av magsjuka och inte kunde spela sista ronden.

Tävlingen spelades med sju långpartier från torsdag till söndag i Schackcentrum. Nästa år blir det trettionde gången!

Resultat: 1. Toms Kantans, Lettland 6½ (av 7), 2. Nikita Meskovs, Lettland 6, 3. Ottomar Ladva, Estland 5, 4. Angelina Fransson, Glasrikets SK 4½, 5. Odd Martin Guttulsrud, Norge 4½, 6. Martin Haubro, Danmark 4½, 7. Casper Christensen 4½, 8. Jessica Bengtsson 4, 9. Tobias Müller, Tyskland 4, 10. Louise Segerfelt 4, 11. Philip Lindgren, Limhamns SK 4, 12. Linus Johansson, Limhamns SK 4, 13. Martin Lokander, Järfälla SS 4, … 20. Gabriel Svorono 3 (31 delt.). Bäst i ratinggrupp 1 var Martin Haubro, Casper Christensen och Jessica och i grupp 2 Louise. Ratingpriserna delades ut till bästa icke-prisplacerade spelare och de var i grupp 1 Tom Rydström, Växjö SK och Alexander Holzmann-Ekholm. Majornas SS på 3½, och i grupp 2 Lasse Böhme, Tyskland och Gabriel Svorono på 3.

Ett tack till dem som hjälpte till att genomföra arrangemanget: Rutger Almquist, Victor Nithander, Michael Sheingold, Mats Welin, Jakob Wåhlander och familjen Segerfelt.

Fullständiga resultat från Manhem Open hittar du här.