Inför schackveckan: allt klart inför IM-turneringen!

På lördag smäller startskottet för årets IM-turnering, dragplåstret i årets schackvecka. Detta är sjuttonde året i rad som klubben ger möjlighet för hemmaspelare att förvärva internationell erfarenhet och att, i bästa fall, spela till sig en IM-inteckning.

Jämfört med förra året är de flesta spelarna nya; Bengt Svensson, göteborgsschackets pålitlige slitvarg ställer åter upp till spel och detsamma gäller Manhems påläggskalv Victor Nithander som dock ökat på sitt ratingtal med hundra poäng sedan i fjol. Han har redan visat att han har kapacitet att tampas med storfräsarna och har sedan tidigare två inteckningar i IM-titeln. Skall schackveckan innebära den tredje och avgörande?

Manhem representeras också av vår IM Karl Johan Moberg, som inte hade möjlighet i fjol men som vi har glädjen att hälsa välkommen tillbaka. Manhemskaran fullbordas av strategen Magnus Carlhammar, som hemkommen från några års utlandsvistelse med liv och lust kastar sig i leken.

För det utländska inslaget svarar topprankade Jacob Vang Glud, dansk elitjunior  som 21 år gammal ståtar med det imponerande Elo-talet 2462. Han har tidigare gästat Göteborg vid vår breddtävling Göteborg Cup, men den här gången hoppas vi kunna bjuda honom hårdare motstånd! Från Danmark kommer också Silas (tidigare Esben) Lund, som till vardags företräder Lunds ASK i Elitserien och nu visar upp sig för den göteborgska schackpubliken.

Från Tyskland kommer 20-årige Atila Gajo Figura. Med 2436 har han säkerligen IM-styrka, men han har hittills inte förvärvat titeln. Kanske kan det ske vid årets turnering? Jurij Holvason meriterade sig för inbjudan genom att vinna fjolårets Elo-turnering och kommer, liksom Victor, direkt från den stora schackfestivalen i tjeckiska Pardubice som hemsidan tidigare har berättat om.

Ytterligare två hemmaspelare fullbordar startfältet. Anton Frisk Kockum är jämnårig med Victor och har tidigare utkämpat många duster med denne i olika ungdomssammanhang. Bördig från Uddevalla spelar han sedan ett par år för Örgryte, där han den gångna säsongen kunnat förvärva elitserierutin. Anders Wengholm har varit med en gång tidigare, men är i våra IM-sammanhang mest känd som sponsor under en följd av år. Att 1974 års svenske juniormästare inte är oäven vid brädet heller får han säkert tillfälle att visa under schackveckan.

Sammantaget kan vi se fram emot en spännande turnering med flera unga spelare och utan någon självskriven favorit. På lördag faller ridån och spelet kan börja!

Namn

Titel
Elo
Nat.
Klubb
Fed.
IM-norm
Jakob Vang Glud m 2462 2457 Helsinge SK DEN
Silas (Esben) Lund m 2412 2404 SK 41 DEN
Bengt Svensson m 2389 2485 SK Kamraterna SWE
Karl Johan Moberg m 2277 2302 SS Manhem SWE
Atila Gajo Figura f 2436 2401 SC Kreuzberg e.V. GER
Victor Nithander f 2422 2494 SS Manhem SWE
Magnus Carlhammar f 2352 2362 SS Manhem SWE 6
Anton Frisk Kockum   2255 2299 Örgryte SK SWE 6
Anders Wengholm   2175 2222 Alingsås SS SWE 6
Juri Holvason   2118 2206 MA Vabaettur EST 6
    2330
2363
     

Den högra spalten visar hur många poäng  respektive spelare behöver ta för att erövra en inteckning i IM-titeln,