Allsvenskan, rond 7: fem uppflyttningar och två nedflyttningar efter stark allsvensk säsong

Den allsvenska säsongens sista omgång spelades på söndagen, och än en gång svarade klubbens lag för en stark insats. Ett lag hade frirond och två lag möttes i derby;  de övriga kunde inregistrera åtta segrar, en oavgjord och två förluster.

Detta goda facit avspeglas också i serietabellerna, där vi tog tre seriesegrar vartill kommer två andraplatser i distriktsserien som också meriterar för avancemang. Två lag får respass men sammantaget är resultatet utmärkt.

I division I Västra gjorde Tvåan upp med Majorna i en direkt seriefinal, och raffinerat nog kunde man räkna med att 4 – 4 skulle göra att Mark tog hem serien. Matchen blev en verkligt rafflande historia, mer präglad av finalnerver än av skönspel. Efter fyra timmar stod det 2½-2½ och med tre goda ställningar för de kristna såg allt bra ut. Men två manhemiter förvandlade sina fördelar till remi och kvar var bara Jonas Bengtsson, som pressats ned till två minusbönder när partiet gick till den sista slutgiltiga tidsnöden efter sex timmar. Men i detta läge visade sig Jonas vara den kallare av de två; gradvis hämtade han upp sin ställning och när majornaspelarens tid föll var det Jonas som hade spelat på vinst de senare dragen. Dramatik!

I och med denna ytterst knappa serieseger gör Tvåan come back i Superettan efter en ettårig sejour i divison I. Där väntar hårdare motstånd och med tanke på att fyra av sex matchvinster skördats med knappa 4½-3½ kommer starkare spel att krävas, var så säker.

Trean avslutade serien med 5 – 3 mot Uddevalla, knappast oväntat. Trean kan vara mycket nöjd med sin insats; kontraktet i divisíon I säkrades med god marginal i debuten!

Resultat, division I Västra: 1. Tvåan 12/35, 4. Trean 8/29½.

I division II hade Kamraterna mönstrat starkt lag mot Fyran då man hade korn på seriesegern. Men Fyrans taggade mannar kunde ta hem spelet med 4½-3½ mot över 200 ratingpoäng högre rankat motstånd – starkt! Kamraterna vann serien ändå tack vare förlust för huvudkonkurrenten Mölndal.

Resultat, division II, grupp 6: 4. Fyran 8/29½.

I division III toppade Sexan sin serie inför slutronden och gjorde inget misstag; bortaseger mot Lundby 2 med 2½-5½ säkrade uppflyttningen till division II. I  samma grupp fick Åttan en rejäl överhalning av Kamraterna 3 – ½-6½ i baken, men kan trots detta vara nöjd med sin säsong.

I Femmans grupp var Bosna klar seriesegrare trots frirond i sista, så lagets möte med Majorna 2 blev en uppgörelse om silvret. Efter seger med klara 6½-1½ belönas laget med denna den näst ädlaste av medaljmetallerna. Dess värre fick Sjuan respass efter förlust mot Proletären med 6½-1½. Därmed kunde Mölndal 2 slinka förbi och över strecket.

Resultat, division III, grupp 7: 1. Sexan 12/35, 4. Åttan 8/25½; grupp 8: 2. Femman 8/27½, 7. Sjuan 2/16½ (7 lag).

I division IV var samtliga Manhems lag inblandade i toppstriden. Ledande Elvan förlorade dock toppmötet med Götaverken 2 med 3 – 2 och därmed kunde Tian smita förbi genom 1 – 3 borta mot Mölndal 3.  Samtidigt spelade Nian oavgjort, 2½-2½,  med Kamraterna 4. Det innebär att både Tian och Elvan tar steget upp till division III.

Resultat, division IV, Göteborg: 1. Tian 10/18, 2. Elvan 9/20½, 4. Nian 7/17½ (7 lag).

I division V toppade Tolvan serien före sista ronden och efter 3½-1½ mot Öckerö såg allt bra ut. Länsmansgården slog dock Örgryte 3 med maximala 5 – 0 och då räckte inte Tolvans poäng till seger, men andraplatsen innebär uppflyttning. Tretton hade frirond medan Femton vann derbyt mot Fjorton med 3½-1½. Trots detta stannar Femton på nedflyttningsplats, om än med knapp marginal.

Resultat, division V, Göteborg: 2. Tolvan 9/19½,  4. Tretton 6/14, 5. Fjorton 4/13, 7. Femton 4/10½ (7 lag).

I division VI blev det blandade resultat för våra lag. Sexton reste till Majorna och förlorade mot Majorna 3 med 3 – 0, medan Sjutton stannade hemma och fick med sig 3 – 2 mot Mölndal 5.

Resultat, division VI, Göteborg: 5. Sjutton 5/15, 6. Sexton 5/11½ (7 lag).

Man  kan notera att ett stort antal av våra lag placerat sig på övre halvan – roligt! Med fem lag för uppflyttning kan vi räkna med att motståndet kommer att bli mycket tufft nästa säsong.

Samtliga resultat och tabeller finns att bese hos Sveriges Schackförbund. Klicka "Allsvenskan".