Allsvenskan, rond 6: fortsatt goda resultat för Manhem

På söndagen avspelades Allsvenskans sjätte och näst sista rond för säsongen. Även denna gång gick resultatmässigt väl för våra lag, trots svårigheter på vissa håll att mönstra fullt manskap. Ettan spelade ju oavgjort i Elitserien i går och för övriga sexton lag kunde vi inregistrera sju vinster, två oavgjorda, två förluster, ett derbymöte och en frirond. Alla förluster utom en föll ut i division V och VI medan våra högre lag klarar sig utmärkt.

I division I Västra tog Tvåan emot Lundby och vann med odiskutabla 6½-1½. Trean gästade Halmstad och reste hem med fina 2½-5½. Tabelläget är nu att Tvåan delar serieledningen med Majorna på exakt samma både match- och partipoäng och det är så raffinerat att lagen möts i slutronden. Det lag som vinner rycker upp i Superettan och vid oavgjort kan Mark slinka förbi och ta hem segern! Trean är nu uppe som tabellfyra och har inte längre nedflyttningsstrecket inom synhåll.

I division II:6 spelade Fyran borta mot Kungsbacka och återvände hem med de litet tvivelaktiga siffrorna 3½-3½. Inte fullt manskap för någotdera laget alltså, men ändå en välkommen poäng. Fyran ligger nu fyra och är fast förankrad i mitten.

Division III:7 såg manhemderbyt i inledningsronden avgöras till Åttans fördel mot Sexan. Sedan dess har Sexan radat upp vinster och tog i dag den femte raka, mot Bosna 2 med 5½-2½! Samtidigt vann Åttan borta mot Sindjelic med samma siffror. Sexan leder fortfarande serien, en poäng före Lerum. Sexan möter nedflyttningshotade Lundby 2 i slutronden  och kan alltså missa seriesegern vid ett olyckligt utfall i det mötet. Åttan ligger trea och har som de flesta övriga manhemlag kontraktet säkrat med bred marginal.

I division III:8 hade Femman frirond i dag och samtidigt förlorade Sjuan Schackcentrum-mötet mot GSS med 3 – 5. Femman ligger fyra och saknar uppflyttningschans och Sjuan ligger en poäng över nedflyttningsstrecket men skall nog inte ropa hej för det. Säkrast är att slå Proletären i slutronden.

Manhemlagen i division IV anställde ett veritabelt blodbad på motståndarlagen: för Nian blev det 4 – 0 mot Kamraterna 5, för Tian 4½-½ mot Götaverken 2 och för Elvan grandiosa 5 – 0 mot Kamraterna 4 (trots lägre rating vid fyra bord!), allt på hemmaplan. Elvan leder serien före Tian, följda av tidigare serieledaren Götaverken 2.

Riktigt samma poängfest blev det inte i division V. Tolvan och Femton spelade borta, men fick vända hem efter förluster med 3 – 2 mot Länsmansgården respektive 3½-1½ mot Öckerö. Derbyt Fjorton mot Tretton slöt 2 – 2. Tolvan leder serien knappt före Länsmansgården trots dagens förlust. Det blir svårt att undvika nedflyttning eftersom Fjorton och Femton belägger de två sista platserna och möts i slutronden.

I division VI nådde Sexton oavgjort, 2½-2½, hemma mot Kålltorp 2 efter en spännande match. Sjutton reste till Stenungsund med ett nykomponerat och väl kämpande lag som dock förlorade med knappaste marginal, 3 – 2. Våra lag ligger på nedre halvan och det blir inga uppflyttningar det här året.

Samtliga resultat och tabeller finns att bese hos Sveriges Schackförbund. Klicka "Allsvenskan".