103-årsfirande med Lars-Åke Schneider

25 januari är dagen för Manhems grundande och under senare år har födelsedagen firats på ett mera officiellt vis. Denna gång passerade vi 103-årsstrecket och som dragplåster hade vår IM (=Internationell mästare) Lars-Åke Schneider städslats som föredragshållare och partivisare. Ämnet var Lars-Åkes landslagskarriär och då främst hans OS-insatser under åren 1976, 1978, 1980, 1982 och 1984.

Perez från Dominikanska republiken var motståndaren i Lars-Åkes OS-debut. Trots tappert motstånd blev dominikanen föremål för arabisk matt som slutknorr.

 Perez från Dominikanska republiken var motståndaren i Lars-Åkes OS-debut. Trots tappert motstånd blev dominikanen föremål för arabisk matt som slutknorr.

Många manhemiter var med vid 100-årsbanketten och hörde Lars-Åke vid det tillfället. Detta kan säkert ha bidragit till det stora intresset för födelsedagsfirandet.

Uppmärksamheten var koncentrerad från de dryga trettio manhemiterna.

Uppmärksamheten var koncentrerad från de dryga trettio manhemiterna.

På varje födelsedagskalas är tårtätning en given programpunkt och Manhems 103-årsdag utgjorde inget undantag. Gästerna lät sig väl smaka.

Tårtätande manhemiter.

 Tårtätande manhemiter.

Före.

Före.

 

Efter.

Efter.

Kvällen bjöd förutom på partivisning också på en tipstävling – tema Lars-Åke – och på en draggissning, där deltagarna fick välja mellan tre olika drag. Nedan ses Lars-Ake vid draget mot Oleg Romanisjin, rankad elva i världen januari OS-året 1978.

Schneider mot Romanisjin. Spelade Lars-Åke 1. b3, 1.c4 eller möjligen 1. Ta3?

Schneider mot Romanisjin. Spelade Lars-Åke 1. b3, 1.c4 eller möjligen 1. Ta3?

En annan given höjdpunkt var den rafflande vinsten mot Gyula Sax. Lag-EM 1980 spelades i Skara och Sverige var ett av åtta deltagande länder. I första ronden ställdes vi mot Ungern, som var regerande olympiska mästare med ett lag där Sax, rankad strax över tjugo i världen, var en av stöttepelarna. Lars-Åke vann partiet och bidrog till att Lag-EM inleddes med en prima sensation: 4½-3½ mot ungrarna!

Lars-Åke-tipset bestod av tretton frågor och om dessa svårighetsgrad vittnade att en femhövdad skara sjupoängare svarade för bästa resultatet. Av dessa hade Johan Carlsson bäst svar på särskiljningsfrågan och dömdes som segrare.

Deltagarna fick också ta ställning till fem s.k. fråge-ställningar, där det bland tre dragalternativ gällde att välja rätt, Trots närvaro av fyra förstalagsspelare och ytterligare ett antal starka spelare blev denna gren en tvekamp mellan Torbjörn Einegren och Calle Jarebo, som båda hade fyra rätt. Efter skiljefråga avgick Torbjörn med segern!

I den sammanlagda liga summerades tipspoäng och ställningspoäng. Resultat: Mats Welin 13, Göran Andersson, Torbjörn Einegren, Calle Jarebo och Victor Nithande 12.

Foton: Anders Pettersson.