Victor Nithander och Magnus Carlhammar på Gibraltar

I full gång är den välrenommerade och starkt besatta turneringen schackfestivalen på Gibraltar. Två manhemiter ur förstalagets led finns på och försvarar Manhems färger: Victor Nithander och Magnus Carlhammar. Det säger något om startfältets styrka att de våra är rankade som nummer 58 respektive 62 bland de närmare två hundra deltagarna. Bland trettiotalet stormästare märks Vugar Gasjimov (Azerbajdzjan) och Peter Svidler (Ryssland) över 2700!

I första ronden ställdes manhemiterna mot verkligt hårt motstånd: Victor fick möta israeliske Michael Roiz, rankad nia i turneringen med 2647, och Magnus ställdes mot namnkunnige Alexander Beljavskij med 2646. Magnus fick bita i gräset men för Victor blev det en halva! Victor har även bärgat en remi mot norska storlöftet Jon Ludvig Hammer och står på 2 av 3. Magnus har 1½ av 3 och får i fjärde ronden möta sin andre irländare.

Tävlingen omfattar tio ronder och slutförs den 5 februari. Den som vill följa tävlingen under dess gång kan göra det på turneringens hemsida. Ett flertal andra starka svenskar finns på plats.