IM-turneringen, rond 2: snabba vinster för Hedman och Vovk

I IM-turneringen bjöd andra ronden på tre snabbremier och två ganska korta vinster, raka motsatsen mot den kampmättade inledningsronden. I Elo-turneringen slöt alla partier med ett avgörande och ur hemmasynvinkel kan man notera att både Tommy Wickström och Björn Holmgren tog fina skalper.

IM-turneringen

FM Holger Hebbinghaus

remis

Josef Ask

Peter  Vas

0 – 1

Ilja Vovk

IM Oleg Krivonosov

remis

FM Victor Nithander

IM Valerij Bronznik

0 – 1

FM Erik Hedman

FM Joel Åkesson

remis

IM Bengt Svensson

Första paret ut var Oleg Krivonosov mot Victor Nithander som öppnade Kungsindiskt. Det var dock i stort sett allt som hände innan spelarna halade fram fredspipan. ”Han spelar bra”, försvarade lettlandsryssen sitt beslut att bjuda remi. ”Han har IM-kvaliteter.”

Bengt Svensson var svart mot Joel Åkesson och valde att anta Joels Damgambit. En ställning med isolerad dambonde uppstod och efter något pjäsbyte bekräftade spelarna sin ömsesidiga respekt genom att signera protokollen.

I går var Holger Hebbinghaus och Josef Ask inblandade i rondens två längsta partier; i dag blev det definitivt inte så. Hebbinghaus valde Richter-Veresovs spelöppning och Ask ställde upp sig solitt. Efter 16 drag delades poäng.

Peter Vas spelade 1.e4 mot Ilja Vovk, som försvarade sig Sicilianskt och valde den accelererade Drakvarianten. Spelarna bytte snabbt dam och även torn via en slagväxling som också lämnade en sårbar bonde för vit. Bonden föll och ställd inför ett knepigt försvar tillät Peter motståndaren att hota torn och matt samtidigt. Ridå.

Erik Hedman var svart mot Valerij Bronznik och valde Ben-Oni. Bronznik kom bra och kunde via en liten kombination tillskansa sig en merbonde, men kvitterade snart artigheten och gav tillbaka bonden genom ett passivt drag. När han följde upp detta med tveksamt spel slog pendeln tillbaka och Hedman kunde ta hela poängen.

Elo-turneringen

Linus Eriksson

0 – 1

Juri Holvason

Bengt Wihlborn

1 – 0

Lennart Fransson

Tommy Wickström

1 – 0

Alexander Johansson

Robin Johansson

1 – 0

Tommy Lidén

Hans Svedberg

0 – 1

Björn Holmgren

Partierna från dagens spel hittar du här.