Ask överraskade i IM-turneringens första rond

När Schackveckans IM-turnering inleddes på lördagen så bjöd spelarna på god kamp. Två vinster registrerades; Victor Nithander i rondens kortaste parti och Josef Ask i det längsta. Också i Elo-turneringe kämpades det bra och vi kan se fram emot intressanta tävlingar.

IM-turneringen

FM Holger Hebbinghaus

remis

FM Joel Åkesson

Josef Ask

1 — 0

IM Valerij Bronznik

FM Erik Hedman

remis

IM Oleg Krivonosov

FM Victor Nithander

1 — 0

Peter Vas

FM Ilja Vovk

remis

IM Bengt Svensson

Victor Nithander spelade Trespringarspel mot Peter Vas, måhända för att undvika Ryskt parti. Peter skaffade en stödjepunkt i form av en framskjuten springare på e4 och Victor bullade upp mot den medelst torndubblering på e. När Peter framhärdade visade det sig att springaren hamnade i en regelrätt spik mot tornet på e8. Peter måste resignera efter blott 18 drag.

Ilja Vovk spelade Dambondespel mot Bengt Svensson och båda parter ställde upp sig ganska återhållsamt; vit med damfianchetto och Se5, och svart med uppställningen c6-d5-e6. Spelarna manövrerade med hål på e4 och e5 en stund, bytte ett par springare och delade sedan poängen.

Erik Hedman spelade Spanskt och Oleg Krivonosov försvarade sig med Berliner med snabbt dambyte som följd. Bönderna på kungsflygeln försvann i en rasande fart och när ställningen öppnades tog Hedman ut dragupprepning via en serie schackar. Remi!

Joel Åkesson spelade franskt mot tyske Holger Hebbinghaus och strax efter öppningen var köttamuren på plats i centrum. Joel släppte bonde för pjässpel på damflygeln medan Hebbinghaus försökte öppna spelet på andra sidan. Han  kom dock ingen vart och Joel fick tillbaka den satsade bonden med 100% ränta mot slutet av dragserien. Efter ett dambyte reducerades dock de aktiva möjligheterna och tysken kunde slinka undan med ett blått remiöga efter 62 drag.

Josef Ask spelade c3-varianten mot Valerij Bronzniks sicilianare. Ukrainaren hade inga problem att neutralisera vit spel och besätta de ljusa fälten i centrum, och mot slutet av dragserien kunde han vinna pjäs på en bindning. Ask kämpade dock gladeligen vidare och kunde få två bönder och en del hot mot den bronznikska kungen. Svart kunde gardera hoten och nå dambyte med övergång till slutspel TS mot T. Det såg mörkt ut för Ask, men han fajtade på och när Bronznik lyckades nå sin tredje tidsnöd vände bladet. Västervikaren kunde få tillbaka sin pjäs och vinna det påföljande tornslutspelet – efter 116 drag.

Elo-turneringen

Linus Eriksson

0 — 1

Hans Svedberg

Juri Holvason

remis

Robin Johansson

Tommy Lidén

remis

Tommy Wickström

Alexander Johansson

1 — 0

Bengt Wihlborn

Lennart Fransson

remis

Björn Holmgren

Partierna från dagens spel hittar du här.