Schackfesten startar: SM i Växjö börjar i morgon!

Likt en oas i den schackliga öknen spelas Schack-SM under de två veckorna i juli, och 2008 är inget undantag. Växjö är spelorten där uppemot 600 starter kommer att göras och i nuläget svarar manhemiterna för 31 av dem. Läs mer på SM:s hemsida, som också kommer att uppdateras löpande med resultat och andra nyheter.

Störst intresse tilldrar sig givetvis Victor Nithanders debut i SM-gruppen, där han verkligen får tampas med det tuffaste motstånd – åtta stormästare står på startlinjen.

I Mästarelit hittar vi comebackande Anders Ebenfelt och unge Peter Vas, som försmår Junior-SM för att jaga rating mot det högrankade motståndet. Mästarklassen ser bl.a. Mats Welin och undertecknad, och åtminstone Mats W blir intressant att följa.

En knippe av våra lovande juniorer ställer upp i de yngre klasserna: Jakob Wåhlander, Zakarias Sjöström Dyrefelt och Alexander Heino spelar i Juniorkvalgruppen, där tre platser i nästa års JSM-grupp står på spel. I Kadettklassen tillhör Johan Hansson de högst rankade och han får motstånd av bl.a. Harald Berggren Torell, Andreas Ahlberg och Jessica Bengtsson. I Miniorklassen kommer Louise Segerfelt och Gabriel Svorono med säkerhet att ta en del skalper. Åldersbunden är också Veteran allmän, där Ove Alfredsson står för Manhems enda start.

Patrik Abrahamsson är ende manhemit i Klass I; fler från klubben då i klass II: Fredrik Westlund får sällskap av trogna SM-kämparna Sören Svensson, Sven Degerfeldt och Lars Borgström – den sistnämnde är med båda veckorna och gör alltså två starter.

Också i Klass III är det tätt mellan manhemiterna. Louise Segerfelt spelar mot vuxnare motstånd andra veckan, sommarschackspausande Zdenko Naglic, lundbaserade Anders Svensson, vane SM-deltagaren Håkan Warston och Karl Malbert, som får spela schack i sitt nya hemlandskap. Ett gäng av de mera mogna manhemiterna har basen på Claes Brauers smålandsgods, där man förutom värden också hittar Kjell Kalén, Janne Adolfsson och klass IV-spelande Calle Jarebo. I Klass IV deltar också allas vår Per-Axel Persson.

Uppräkningen ovan är baserad på hemsidan, men det är ytterst sannolikt att den kommer att kompletteras med fler namn när spelet kommer i gång. Följ skeendet i turneringen på SM-sidan!