Lilla Sam nittonde i Schack4ans riksfinal

På lördagen spelades riksfinalen av Schack4an, den stora PR- och rekryteringstävlingen för fjärdeklassare. Tävlingen har gjort succé och fjolårets 4 200 deltagare ökade i år till 6 500. I finalen deltog 83 klasser med sammanlagt 1 758 barn. Den stora deltagartillströmningen gjorde att arrangörerna måste låta barnen spela om lott, d.v.s. att hälften spelade åt gången. Spelplatsen var Globen-annexet i Stockholm och det lär ha varit en schackfest utan dess like.

Förra året deltog fyra göteborgslag i sverigefinalen, samtliga sprungna ur Manhems klassbesök. De slutade då 33, 40, 48 och 53 bland de 57 finallagen. I år hade Göteborg tre lag med, varibland enda Manhem-laget var Lilla Sam.

Resultat: 1. Ängsnässkolan, Stockholm 464, 19. Lilla Sam, Göteborg 414 (83 lag).

Lilla Sams placering var ur göteborgskt och manhemskt perspektiv ett rejält fall framåt från i fjol. Man kan se att poängskillnaderna var mycket små i tävlingen och för att placera sig i topp behöver i princip alla i klassen vara med och spela. Så var det inte i de två övriga göteborgsklasserna, som slutade 77 och 79 i tävlingen. Efter två år av Schack4an i Göteborg kan man konstatera att vi varit bra på att genomföra många klassbesök; där hävdar vi oss väl i landet. Däremot har hittills utväxlingen av besöken inte varit riktigt lika bra och här finns det saker att göra.

Den fullständiga resultatlistan för riksfinalen hittar du här.