Manhem Open: polskt i topp efter fyra ronder

Klubbens elitturnering för 15-årsjuniorer Manhem Open spelas i år för tjugosjunde gången. De mest intressanta starterna görs av två urstarka polska ungdomar: Dariusz Swiercz har trots sina blott 13 år nära 2300 i rating och slutade tvåa vid Ungdoms-EM (upp till 14) nyligen och Aleksandra Lach blev samtidigt europamästarinna i Flickor-12. Bortsett från deras inbördes möte – vinst för Swiercz – står de utan poängförlust så långt och ledarmannen spelar med stor auktoritet.

Tvåa, ensam på 3½ poäng, ligger Simon Hänninger och det blir hans uppgift att försöka sätta en käpp i hjulet för Swiercz på lördag förmiddag.

Fyra manhemiter är med i leken och har samtliga startat fint. Johan Hansson står på 3 av fyra och ställs i den femte ronden mot Lach med de vita pjäserna. Skall någon av Johans udda gambitar få polskan på fall?

Jessica Bengtsson står på två poäng efter förluster mot hårt motstånd. I den fjärde ronden förlorade hon mot landets topprankade 96:a Martin Östlund efter över fem timmars spel, men för Östlund var detta bara förrätten: efter en kort vilopaus vidtog hans avbrottsparti mot Linda Åström, som gick till ett andra avbrott vid 22.30 på kvällen! Ett digert pensum!

Andreas Ahlberg bärgade sin första vinst i rond fyra och står på 1½ poäng och inhopparen Daniel Skorczynski har nafsat åt sig två remier mot det skyhögt högre rankade motståndet.

Ställningen efter fyra ronder: Dariusz Swiercz 4, Simon Hänninger 3½, Aleksandra Lach och Johan Hansson 3, o.s.v. Fullständig turneringstabell återfinns här.

Manhem Open fortsätter med rond 5 och 6 på lördagen med början kl. 09.30 och avslutas på söndag.