Vovk sensationell vinnare av Spiltan Fonder IM 2007!

Innan turneringsstarten så spekulerades det lite i vem som skulle kunna vinna årets upplaga av vår IM-turnering. Oleg Krivonosov och Bengt Svensson fick naturligtvis bära favoritskapet, men samtidigt fanns det en del förhoppningar om att Victor Nithander eller Joel Åkesson kanske skulle kunna sticka upp. Men det var nog ingen som trodde att den unge estniske, och titellöse, spelaren Ilja Vovk skulle stå som segrare när tävlingen var slut! Men 6½ poäng och gediget spel, med fem segrar, tre remier, talade sitt tydliga språk. Enda missen var förlusten mot turneringens andrapristagare Bengt Svensson, som slutade tvåa på 6 poäng. När Bengt tog över ledningen efter sjätte ronden så trodde vi nog lite till mans att han nog skulle ta hem det här. Men tre relativt snabba remier i avslutningen gjorde att han fick lämna tillbaka ledningen till Vovk, som genom dagens vinst mot Julian Zimmerman seglade upp som ensam vinnare av turneringen. Som lök på laxen innebar dessutom Vovks resultat 6½ poäng att han tog sin första IM-inteckning! SS Manhem ber att få gratulera till en värdig vinnare av turneringen!!!

Från de övriga partierna så kan berättas att Joel Åkesson blixtrade till och vann ett riktigt vackert parti mot Vladimir Polej. Joel offrade dam tidigt, med angrepp mot svarts kung som kompensation. Ett angrepp som Polej inte lyckades freda sig ifrån utan Joel vann efter 25 drag. Peter Vas hade att möta Krivonosov och partiet, som blev italienskt, slutade remi.Victor Nithander vann som vit mot Josef Ask. I och med segern så tog sig Victor upp på en fjärde plats med samma poäng, 5½, som Oleg Krivonosov, fast med något sämre kvalitétspoäng. Dagens resultat i sammanfattning var

Bengt Svensson Karl Johan Moberg remis
Julian Zimmerman Ilja Vovk 0 ­ 1
Victor Nithander Josef Ask 1 – 0
Oleg Krivonosov Peter Vas remis
Joel Åkesson Vladimir Polej 1 – 0

Dagens partier återfinns som vanligt i länken ovan. Turneringens slutställning blev

6½ poäng Ilja Vovk
6 poäng Bengt Svensson,
5½ poäng Oleg Krivonosov, Victor Nithander
4 poäng Joel Åkesson, Vladimir Polej
3½ poäng Peter Vas, Josef, Ask, Julian Zimmerman
3 poäng Karl Johan Moberg

Vi i organisationskommittén, dvs undertecknad och Mats Eriksson, samt övriga SS Manhem vill dessutom framföra ett varmt tack till Anders Wengholm och Spiltan Fonder för deras stöd till årets turnering. Anders har genom företagen, Pelaro Billeasing AB och Spiltan Fonder AB, under en lång rad av år stöttat tävlingen och varit en garant för att vi har kunnat genomföra tävlingarna på det sätt som vi har önskat. Det har betytt väldigt mycket! Vi bockar och bugar!