Spiltan Fonder IM 2007: Victor förlorade. Vovk upp i delad ledning med Svensson.

Den åttonde ronden blev en mörk rond för manhemiterna. Peter Vas spelade svart mot Josef Ask. Peter valde att försvara sig med Meranersystemet. Efter lite skakigt spel i öppningen av Peter så får Josef en aktivare ställning med spel mot damflygeln. I mittspelet tappar sedan Peter en bonde och därefter hela partiet. Ask – Vas 1-0. Victor hade svart mot Ilja Vovk som spelade 2.c3 mot Victors sicilianare. Efter några mindre exakta drag från Victors sida så fick den unge esten ett visst tryck i centrum mot en efterbliven bonde på e6, utan att för den skull ha någon avgörande fördel. Ett större förbiseende från Victor direkt efter den första tidskontrollen ledde till kvalitetsförlust och sedan till förlust av hela partiet. Vovk – Nithander 1-0.

I det andra finalpartiet mellan Oleg Krivonosov och Bengt Svensson så förväntade sig åtminstone undertecknad skarpt spel med tanke på att en vinst skulle innebära stora chanser till turneringsseger. I förhandssnacket hade dessutom Krivonosov utlovat att han skulle spela på vinst. Därför blev man lite förvånad när öppningen blev Slaviskt, avbytesvarianten, som kanske inte är känd som den skarpaste av varianter. Därefter var det kanske ingen större överraskning när partiet slutade remi efter 27 drag. Krivonosov-Svensson ½-½

Zimmerman förlorade snabbt mot Polej i en antagen damgambit och avslutningsvis så spelade Karl Johan och Joel remi i ett Slaviskt parti efter att Karl Johan tvingat fram en dragupprepning i 31:a draget.

Dagens partier hittar du, som vanligt, i länken ovan,

Oleg Krivonosov Bengt Svensson remis
Josef Ask Peter Vas 1 – 0
Vladimir Polej Julian Zimmerman 1 – 0
Ilja Vovk Victor Nithander 1 – 0
Karl Johan Moberg Joel Åkesson remis

Här är ställningen efter rond 8:

5½ poäng Bengt Svensson, Ilja Vovk
5 poäng Oleg Krivonosov,
4½ poäng Victor Nithander
4 poäng Vladimir Polej
3½ poäng Josef, Ask, Julian Zimmerman
3 poäng Joel Åkesson, Peter Vas
2½ poäng Karl Johan Moberg

Den avslutande ronden spelas imorgon, söndagen den 19/8, med start kl. 10