SM i Stockholm avslutat – trettiofem manhemiter med i leken

Efter tre år på Sveriges framsida arrangerades SM denna gång i Stockholm. Tävlingarna gick i Eriksdalshallen på Södermalm, centralt i huvudstaden. Arrangörerna skilde sig från uppgiften med all heder och de små skönhetsfläckar som fanns avhjälptes som regel under resans gång. Inte minst gjorde den outtröttlige Jonas Sandbom ett mycket stort arbete som inte minst kom Manhems ungdomstrupp till del i form av hjälp med logi. En besvikelse var dock deltagarsiffran 692 (ett sidoarrangemang med 26 schackfyranbarn oräknat), som kan jämföras med de tre göteborgsårens 943, 835 och 771.

Ett flertal manhemiter gjorde goda insatser, även om man kanske saknar den riktiga pricken över i:et. Victor Nithander gjorde sin sista start i Junior-SM och svarade med 10 poäng av 13 för ännu en förnämlig prestation i ett ovanligt starkt startfält. Dess värre räckte det inte hela vägen till den eftertraktade förstaplatsen och avgörande blev åttonde rondens förlust mot slutsegraren Nils Grandelius ­ lägg namnet på minnet! I JSM var också Peter Vas med och slutade åtta, en placering han nog inte är helt nöjd med. Men Peter har mera schack inplanerat under sommaren och revanschen kommer snart.

Joel Åkesson deltog i Mästarelit och var bara en hårsmån från att kvalificera sig till SM-gruppen för fjärde gången. 9½ av 13 räckte till tredje plats på samma poäng som tvåan… Mats Welin debuterade i gruppen och repade sig efter en motig förstavecka.

Två manhemiter deltog i mästarklassen, undertecknad och stockholmsbaserade Anders Bäcklund. Den senare delade andraplatsen inför slutronden men förlorade tyvärr och slutade på en fin fjärdeplats.

De flesta av Manhems ungdomar bodde gemensamt i grupplogi och åt i Rockadens klubblokal. Med som ledare för dessa var Björn Andersson, Rickard Dave samt den köksansvarige Zdenko Naglic. I köket hjälpte också schackmammorna Eva-May Segerfelt och Viveka Torell till.

Som vanligt svarade våra ungdomar för fina insatser och i de flesta fall icke oansenliga ratinglyft. Johan Hansson delade ledningen i kadettklassen med två ronder kvar att spela, men förlorade tyvärr dessa. Till en sjätte plats räckte detta ändå, två pinnhål bakom årsbrodern Johannes Aira som avslutade tävlingen bättre. I miniorklassen var Jessica Bengtsson länge med i toppen men föll tillbaka till en slutlig sjätteplats.

En hel del manhemiter deltog i de övriga klassgrupperna. Fredrik Westlund revanscherade sig för fjolårets nedflyttning och vann sin klass III-grupp i säker stil och Tommy Wickström tog, iförd Bjursås-tröjan, hem klass II. Victor Vas gick upp hela 131 poäng under de två SM-veckorna och vann under andra veckan sin klass II-grupp som näst lägst rankad! Nämnas bör även trogne SM-deltagaren Gunnar Pihl, som kom delad etta i klass III men dess värre hade sämre särskiljning.

Resultat, Junior-SM: 2. Victor Nithander 10 (av 13), 8. Peter Vas 8 (14 delt.); Mästarelit: 3. Joel Åkesson 9½ (av 13), 12. Mats Welin 5 (14 delt.); Mästare, v.1: 13. Mats Eriksson 4 (av 7; 52 delt.); Mästare, v.2: 4. Anders Bäcklund 5 (52 delt.); Kadett-SM: 4. Johannes Aira 6½ (av 9), 6. Johan Hansson 6, 21. Elias Karlsson 5, 25. Harald Berggren Torell 4½, 36. Wictor Olsson 4 (48 delt.); Minior-SM: 6. Jessica Bengtsson 6, 9. Andreas Ahlberg 6, 16. Louise Segerfelt 5½ (60 delt.); Juniorkval: 6. Alexander Heino 5½, 11. Victor Vas 4½, 16. Zakarias Sjöström Dyrefelt 4½ (22 delt.); Veteran allmän, v.2: 9. Ove Alfredsson 4½ (av 7); Klass I, v.1, grupp 1: 4. Richard Nilsson 3½ (av 7); grupp 3: 7. Vincent Andréasson 3; grupp 6: 7. Tomas Segerberg 2 (nedfl.); v. 2, grupp 2: 6. Patrik Abrahamsson 3; Klass II, v.1, grupp 2: 1. Tommy Wickström 6½ (Bjursås SK, uppfl.); grupp 4: 5. Sven Degerfeldt 3½; grupp 5: 7. Sören Svensson 1½ (nedfl.); grupp 8: 8. Fredrik Öhrn 1 (nedfl.); v.2, grupp 1: 1. Victor Vas 5 (uppfl.); Klass III, v.1, grupp 1: 1. Fredrik Westlund 6 (uppfl.); grupp 2: 2. Håkan Warston 4½; grupp 4: 4. Karl Malbert 4; grupp 5: 2. Gunnar Pihl 5½; grupp 7: 5. Svante Norlander 3½; v.2: grupp 4: 8. Zdenko Naglic 1; grupp 6: 2. Johan Granholm 4; Klass IV, v.1, grupp 1: 3. Sven Persson 3½.

I tävlingen om bästa klubb var det förstås inget att göra åt SK Rockaden, som segrade överlägset på 49 placeringspoäng. Tvåa kom Kristallens SK på 19, men därpå hittar vi gamla fina Manhem på tredje tillsammans med Stockholms SS, båda på 16.

Blixt-SM spelades den avslutande söndagen och samlade 125 deltagare, däribland två manhemiter. Anders Bäcklund svarade för en galant insats genom att inte bara nå A-finalen utan även sluta fyra före bl.a. tre stormästare.

Blixt-SM; A-final: 1. Stellan Brynell , Limhamns SK 8 (av 9), 4. Anders Bäcklund 4½; I-final: 10. Rickard Dave 2½.

Fullständiga resultat och annat SM-relaterat kan du läsa på den officiella hemsidan. Sveriges Schackförbunds hemsida finns en hel nyhetsmaterial om SM, bl.a. intervjuer med Michael Göransson och Niklas Sidmar.

Nästa års SM spelas i Växjö den 28 juni ­ 13 juli. Plocka fram kalendern redan nu!