Bra Manhem-rond inledde Allsvenskans slutspurt

Allsvenskans sjätte rond bjöd som helhet på ett fint facit för Manhems lag. Upptakten med 5½-2½ mot Eksjö-Aneby-alliansen rapporterade hemsidan om i går och förstalaget har nu fast mark under elitseriefötterna. I slutsammandraget möter vi i tur och ordning Västerås, Skara och ledande Lund och kan med tur och skickighet fälla avgörandet i kampen om förstaplatsen.

Totalt hade vi tre derbymatcher samtidigt som Elvan hade frirond. De övriga tretton lagen samlade ihop åtta vinster, tre oavgjorda och bara två förluster. Konturerna av hur det kommer att gå blir allt klarare.

Tvåan råkade ut för en förlust med 3 – 5 mot i och för sig favorittippade Örgryte. Vi hade goda chanser till bättre utdelning vid ett par bräden, men slutresultatet var nog ändå rätt logiskt. Mats Welin svarade för en bragdinsats vid toppbordet genom att besegra Anton Åberg! Tvåan har nu halkat under det streck som skiljer tredje plats och Superettan från fjärde plats och nya division I. Serien är mycket jämn och det är ändå inte omöjligt att två vinster på de återstående tre matcherna kan räcka till uppflyttning. Slutsammandraget spelas i Schackcentrum helgen 23-25 mars.

I division II:4 spelade både Trean och Fyran oavgjort mot Kamraterna 2 respektive Säffle. Båda matcherna var ganska jämna på papperet och våra lag ligger nu fyra och femma i en med undantag för ledande Uddevalla ytterst jämn tabell. Både upp- och nedflyttning är möjliga utfall, men troligast är nog ändå nytt kontrakt för båda lagen.

Femman spelar i division III:8 och slog, helt enigt tipsen, Bosna 2 med klara 5½-2½ och är nu i praktiken klar seriesegrare. Uppflyttning till division II – vi gratulerar till en väl genomförd säsong!

Våra lag i division IV gjorde fint ifrån sig och förbättrade sina positioner. Vi har tre lag i grupp IV:8 och resultaten för dessa blev: Sindjelic – Sexan 1 – 4, Åttan – Proletären 1 – 4 och Tian – Kungsbacka 3  4 – 1. Både Sexan och Tian ligger över uppflyttningsstrecket som går efter fjärde plats, men är de två lag som har kvar en frirond. I division IV återstår två ronder och lottningen har utfallit så att våra lag i var sin återstående match kan avfärda två av tre huvudkonkurrenter om uppflyttningsplatserna. Åttan får inrikta sig på fortsatt spel i division IV nästa år.

I grupp IV:9 slutade matcherna Lundby 3 – Sjuan 2½-2½ och Kamraterna 5 – Nian 2 – 3. Också Nian har en frirond kvar, men ligger med fyra poäng ned till strecket trots detta ytterst bra till för uppflyttning. Också sjuan är med i fajten och parkerar närmast ovanför strecket. Vid maximaltutfall kan vi alltså få fyra uppflyttningar till division III!

I den tämligen manhemdominerade division V hade Elvan frirond. De två derbymatcherna slutade Tretton – Femton 3½-1½ och Fjorton – Sexton 2½-2½, samtidigt som Tolvan slog Mölndal 3 med 3 – 2. Tretton toppar serien före Femton, som dock har frirond i sista. Elvan eller möjligen Tolvan har chans att gå om. Till följd av serieomläggningen är det svårt att säga vad betingelserna är inför nästa år.

I division VI hade vi också ett derby, Aderton – Tjugo 4 – 1. Därutöver bärgade vi två fina segrar i och med Mölndal 5 – Sjutton 0 – 5 och Nitton – Öckerö 3½-1½. Länsmansgården toppar serien före Sjutton och dessa lag möts raffinerat nog i slutronden.

Serien avslutas följande dagar. Boka redan nu in dem!

Elitserien

16-18 mars
Division I 23-25 mars
Division II, III 25 mars
Division IV 18 och 25 mars
Division V, VI 18 mars