Elitserien: storseger för Manhem mot Åstorp

Uppdaterad kl. 16.55 och 21.00.

Dagens elitseriemöte med Åstorp inleddes programenligt kl. 11. Manhem mönstrade en stark besättning med Rikard Winsnes vid första bordet, samtidigt som inte skånelaget kom med allra starkaste lag. De våra tonade därför fram som något av favoriter från start.

Vid flera bord leddes spelet  in i slutna banor och flankspel. Åstorps lag rymmer ett par riktiga snabbspelare vid bord 4 och 6 och det blev häftig tidsnöd vid vissa bord. Efter avslutat spel blev det en utklassningsseger för de våra!

Andralagsankaret Mats Welin höll hov i ett välbesökt kommentatorsrum och det var roligt att se många manhemiter hitta till klubben för att heja fram laget.

Publiksiffra: 34.

SS Manhem

Åstorps SS

Resultat

Rikard Winsnes 2485 Stefan Ivarsson 2303 1 – 0
Joel Åkesson 2375 Carsten Höi 2413  0 – 1
Victor Nithander 2420 Thomas Tallinger 2222 1 – 0 
Björn Andersson 2321 Björn Fagerström 2238  1 – 0 

Karl Johan Moberg

2338  Gösta Petersson 2126 1 – 0 
Rauan Sagit 2299 Jan Bengtsson 2064  1 – 0
Lars-Åke Schneider 2338 Kenneth Josefsson 1981 1 – 0
Ove Kinnmark 2264  Eric Nordin  1776 1 – 0 
  2355   2140 7 – 1

Karl Johan Moberg är svart i ett Engelskt parti mot Gösta Petersson, som valde Engelskt. Kalle fick terrängfördel, men Petersson fick in en löpare på b6 och lyckades öppna ställningen med positionellt tryck. Kalle aktiverade dock sin dam med luriga hot, varav åstorparen missade åtminstone ett. När Petersson ville undvika ett pjäsbyte, möjligen sporrad av Karl Johans tidsnöd, (streckning från drag 26) kunde i stället manhemiten slå en bonde, dessutom med svåra hot. Därmed 1 – 0 till Manhem.

Vid tredje bordet spelade Victor Nithander svart i en siciliansk drake. Thomas Tallinger valde att rockera kort och Victor offrade tidigt kvalitet, som vanligt skulle man nästan vilja säga, för bra figurspel. Tallinger försatte sig snart i kraftig tidsnöd och började strecka från drag 23. Sedan han givit kvaliteten stod Victor klart bättre. Ett par bönder föll och åstorparen överlevde inte tidsnöden. 2 – 0 till Manhem.

Joel Åkesson var vit i Kungsindiskt med g3 mot matchens ende stormästare Carsten Höi. Joel sökte spel på damflygeln och belägrade bonden d6 med tre lätta pjäser, medan dansken försökte gå till angrepp med f7-f5-f4. Till en början tycktes Joel ha läget under kontroll, men partiet gick till kraftig tidsnöd. Med en halv minut på tiotalet drag kunde inte manhemiten hitta de bästa dragen och angreppet slog igenom. Joel klarade tiden men inte kungen och efter rekonstruktion hade Åstorp reducerat till 2 – 1.

Rikard Winsnes spelade svart vid första bordet mot Stefan Ivarsson, som inledde med 1. g3. Rikard fick inga problem i en ställning med delvis låst centrum och löparpar för svart och runt trettionde draget grep han initiativet på damflygeln. Före dragkontrollen bröt b-bonden fram i friläge och Ivarsson såg sig nödd att ge pjäs för att avvärja hoten. Inte långt därefter hissade han vit flagg – 3 – 1 till Manhem.

Rauan Sagit spelade vit i avbytesvarianten i Caro-Kann vid sjätte bordet mot Jan Bengtsson, och här fick han möta sin överman i snabbspel. Det såg lovande ut i mittspelet med stora svagheter på de svarta fälten för åstorparen, men denne lyckades trassla sig in i ett slutspel med torn och löpare mot torn och springare. Bengtsson ryckte fram med kungsställningens bönder i ett försök att aktivera kungen och såg ut att hålla jämvikten. Dock byttes ett par bönder och i anslutning till det lyckades Rauan få i gång sin c-bonde med racerfart. Måhända spelade inte Bengtsson de bästa dragen i ett försök att dra nytta av tiden började tryta för manhemiten – det är inte var dag Rauan har en timme sämre tid! – och när bönder kostade material var det en enkel sak att vinna. 4 – 1.

Lars-Åke Schneider var svart mot Kenneth Josefsson, som inledde med 1. g3. Vår man fick en harmonisk struktur med halvöppen b-linje och löpare på de långa diagonalerna och stod något bättre efter öppningen. I mittspelet kapade Lars-Åke åt sig ganska mycket terräng på damflygeln, och när trycket mot vits b-bonde blev alltför starkt valde Josefsson att ge kvalitet. Partiet avvecklades till slutspel, där Lars-Åkes teknik med torn mot löpare fällde utslaget efter 5½ timme. 5 – 1.

Vid åttonde bordet spelade Ove Kinnmark vit i en Ben-Oni-struktur utan c4. Efter tjugotalet drag hade han löparparet och den aktivare ställning. Mot slutet av dragserien kunde manhemiten, möjligen efter ett förbiseende av motståndaren, vinna bonde via en slagväxling. Åstorparen fick ett visst motspel i och med att ett torn letade sig in i hemmalagets ställning. Efter dryga fem timmars spel kunde dock Ove borra in sin springare i den skånska ställningen och när spelet öppnades fällde detta snabbt utslaget. 6 – 1.

Björn Andersson fick hoppa in med kort varsel efter reseproblem för en av våra spelare. Han fick spela vit mot Björn Fagerström, som snabbt offrade kvalitet i en lång fransk teorivariant. Det blev övergång till slutspel där skånepågen hade två bönder för kvaliteten. Med endast torn och tre bönder mot mycket dålig löpare och fem bönder kvar på brädet var det ovisst om Björn skulle kunna hitta en ingång i svarts ställning, men efter fem timmars spel lyckades han dyrka sig in och vinna tillbaka sin ena minusbonde. Med en avlägsen fribonde och aktiv kung för Björn var Fagerströms enda chans att aktivera sina två fribönder i manhemitens tidsnöd, men med hela 90 sekunder kvar på Björns klocka var segern ett faktum – 7 – 1!

Med denna storseger befäste Manhem femteplatsen och har nu urstark partipoäng och två poäng ned till sjätte plats i tabellen. Dess värre är det ett stycke upp också, men i nästa rond möter de fyra topplagen varandra samtidigt som de våra tar sig an Eksjö-Aneby-Alliansen på hemmaplan. Efter den kan vi bättre bedöma utsikterna. Nästa rond spelas lördagen den 3 mars.

Fullständiga resultat och tabeller finns hos Sveriges Schackförbund, och den som dessutom vill studera bordsresultaten i hela serien kan ta en titt på Schackforum.