Manhemförlust mot Limhamn i Elitserien

Uppdaterad kl. 17.25 samt 22 januari.

Dagens elitseriematch mot Limhamn har pågått sedan kl. 11. Snövädret till trots lyckades våra skånska vänner anlända till spelplatsen i tid och spelet kunde starta på utsatt tid. Limhamns på papperet skräckinjagande laginställning har de senaste åren i verkligheten varit mera mänsklig och matchen ser jämn och spännande ut.

SS Manhem

Limhamns SK

Resultat

Joel Åkesson 2375 Christian Jepson 2453  remis
Victor Nithander 2420 Björn Ahlander 2541  0 – 1
Karl Johan Moberg 2338  Anders Nylén 2266 remis
Rauan Sagit 2299  Lars Månsson 2208  1 – 0
Lars-Åke Schneider 2338 Conny Holst 2218 remis
Björn Andersson 2321 Osmani Peñalver 2250  0 – 1 
Ove Kinnmark 2264  Thomas Johansson 2206  remis
Peter Vas 2247 Amir Tadjerbashi  2186 remis
  2325   2291 3½ – 4½

Manhem tog ledningen efter knappa tre timmars spel. Rauan Sagit valde vid fjärde bordet avbytesvarianten i Caro-Kann mot Lars Månsson och kunde ganska snabbt få starkt initiativ på damflygeln. En bonde föll för svart, limhamnaren förbrukade tid och måste kasta in handduken med en timme sämre tid och materiellt underläge.

Vid första bordet spelade Joel Åkesson Slaviskt som svart mot Christian Jepson. Partiet utvecklade sig till ett slutspel där Joel stod aktivare. Jepson kunde dock trots tidsnöd neutralisera spelet och mot slutet av dragserien enades spelarna om remi.

Lars-Åke Schneider spelade Nimzoindiskt mot Conny Holst. Bondeställningen har stelnat till motstående bönder på d4 och d5 och öppna c- och e-linjer. Vit försökte etablera tryck mot svarts d-bonde, men försvarsresurserna var fullt tillräckliga. Partiet slöt remi samtidigt som det vid första bordet. 2-1 till Manhem.

Björn Andersson spelade sin kära c3-variant mot Osmani Peñalvers Sicilianskt. Ställningen har antagit en fransk karaktär, där Björn har ett visst tryck mot svarts e-bonde, men där det svarta pjässpelet ter sig tillräckligt. Manhemiten hade dock dålig tid och i tidsnöden kunde Peñalver knipa en kvalitet till priset av en bonde. Björn lyckades byta dam, men i den vidöppna ställningen var tornen alltför svåra och efter dryga fem timmar spel måste han kapitulera. 2-2.

Karl Johan Moberg valde Grünfeld mot Anders Nylén. Spelarna bytte tidigt dam och Kalle har som svart etablerat ett visst tryck mot Nyléns d4-bonde efter att ha gått ur en dragupprepning. Via en slagväxling kom spelarna in i ett slutspel där svart stod aktivt, men när tidsnödsröken skingrats hade Nylén fyra bönder mot tre i ett dubbelt tornslutspel. Svarts torn var aktiva och Kalle höll remi utan problem.

Vid sista bordet spelade Peter Vas slutet Italienskt mot Amir Tadjerbashi. Partiet har avvecklats till ett slutspel där Peter är pressad av ett svart torn inne på andra raden. Peter lyckades dock slå tillbaka det svarta angreppet och när limhamnaren försatte sig i tidsnöd kunde vit erövra terräng och strax före tidskontrollen en bonde i ett dubbelt springarslutspel. I ett försök att tränga in i motståndarens ställning med kungen gav sig Peter in i en slagväxling som ledde till att en mängd bönder försvann, tyvärr mest vita. Partiet slutade remi. 3-3.

Thomas Johansson och Ove Kinnmark inledde partiet mycket avvaktande från båda sidor. Ove ställde upp sig Damindiskt limhamnarens c3-d4-e3-formation. Efter femtontalet drag har spelet öppnats och vit har en isolerad dambonde. Johansson gick in i en slagväxling som gav Ove svaga bönder litet varstans, och manhemiten fick sätta sitt hopp till aktivitet med löpare mot springare och var sitt torn. Efter dryga fem timmars spel har ett flertal bönder bytts av och  med TLb mot TSbb hade manhemiten fortsatt remichanser, ehuru tiden började tryta. Efter 5.50 avvecklades det återstående materialet och partiet slöt remi. 3½-3½!

Björn Ahlander spelade en udda sicilianare mot Victor Nithander vit bord två. Victor kunde splittra motståndarens bönder, men fick inte ut något aktivt. Efter pjäsavbyten kunde Ahlander centralisera sin dam och ta över initiativet. Efter tidsnöden kom spelarna in i ett materiellt lika slutspel där Victor hade två springare mot två löpare och där motståndaren hade en avlägsen fribonde på a-linjen. Victor försvarade sig segt och för att komma vidare bytte Ahlander av sina ena löpare för att aktivera kungen. Victors främre c-bonde gick till de sälla jaktmarkerna och manhemiten blev tvungen att lämna kungen att bevaka den fria svarta a-bonden. I sista tidsnöden bröt Ahlander upp kungsflygeln och avgjorde med sina bönder där. 3½-4½ till Limhamn efter sex timmars hård kamp!

Stämningen var naturligt nog dämpad i manhemlägret efteråt och visst fanns det chanser, framför allt i Peters parti vid sista bordet och hos Kalle vid andra; i efteranalysen upptäckte spelarna att manhemiten strax före fyrtiodragskontrollen kunde ha hotat ogarderbart matt i ett drag! Dock dyker sådana chanser ofta upp och om Limhamns seger är inget att säga.

Publiksiffra: 30.