Tvåan vann division I!

Som kanske bekant lyckades Tvåan försvara sin serieledning i Division I Södra vid förra helgens slutsammandrag. Det var fjärde gången laget vann serien och en förklaring är tveklöst den goda laganda som kunnat bibehållas genom åren.

Serien var långt ifrån självklar utan i de tre sista ronden ställdes manhemiterna på de tre hårdaste konkurrenterna. I fredagens seriefinal med Åstorp med en snittrating över 2200 kunde segersiffrorna skrivas 4½-3½ efter en stenhård sextimmarsmatch. Efter det kraftprovet stod en ny seriefinal på lördagens dagordning, detta mot Malmö AS som vid vinst skulle vara praktiskt taget klara seriesegrare. En ny hård fajt gav dock 5-3 till Tvåan. Samtidigt vann Åstorp över Schackalen, som därmed sågades av från möjligheten till en tredje seriefinal mot Tvåan på söndagen. Möjligen något modfällda motståndare fick det svårt mot hungriga manhemiter: 6-2.

Normalt leder en serieseger också till uppflyttning, men efter Tvåans första vinst och efterföljande elitseriespel (4 matchpoäng) stiftades den s.k. Lex Manhem som förbjuder andralag att spela i Elitserien. Motivet till denna sportsligt diskutabla regel var att höja schackets status. På vad sätt detta uppnås genom att lag som inte vunnit serien flyttas upp är väl inte helt utrett ännu. Hur som helst, Åstorp önskas lycka till i Elitserien nästa år!

bilden kan du se Tvåans lag under slutsammandraget, från vänster Peter Vas, lagledaren David Fendrich med ett fast grupp om pokalen, Mattias Lundström, Mats Eriksson, Björn Andersson, Kaj Andersson, Mats Welin och Göran Andersson. På bilden saknas Stefan Rilberg, som spelade fredagsmatchen och bidrog med en högst betydelsefull poäng i matchen mot Åstorp. Tabellen återfinns på Sveriges Schackförbunds hemsida.