Manhemiter sätter färg på Veteranlag-EM

Sedan i fredags pågår Lag-EM för veteraner i tyska Dresden. Veteranschacket är en expanderande gren av schacket och Tyskland intar en frontposition. Startfältet utgör en salig blandning av landslags, regionlag och klubblag och omfattar totalt 46 fyramannalag. Av dessa är två svenska landslag: Sverige I och Sverige II.

Inte oväntat svarar de tyska lagen för en ansenlig del av deltagandet. Doktorstitlarna står som spön i backen och värst/bäst är Leipzig, som mönstrar Dr. Braun, Dr. Böhlich och Dr. Weber.

Sverige I rymmer ingen mindre än vår egen Ove Kinnmark, som är lagets bäste poängplockare med 3½ poäng över de hittills fyra spelade ronderna. Sverige I är rankat sexa i tävlingen och ligger med 5 matchpoäng på fjortonde plats.

Inte heller Sverige II går utan manhemiter genom turneringen. Kaj Andersson är femte man men är även han bäste poängplockare med 3 poäng av fyra. Sverige II ligger på trettionde plats.

Veteranlag-EM slutförs på fredag och kanske har man här hittat ett vinnande recept för svenska landslag – fler manhemiter!

Det går att läsa mer om tävlingen på dess officiella hemsida. Tio stormästare och åtta internationella mästare återfinns i de olika lagen. Mest namnkunnig är tveklöst Viktor Korchnoi, som också återfinns på foto tillsammans med en del andra.