100-årsdagen firades med allsång

Onsdagen den 25 januari var den dag då vår klubb gick in i sitt andra sekel. För att fira dagen hade 35 manhemiter mött upp till tårtkalas och trekampstävlingen Manhem Super Star, som inte var utan manhemanstrykning.

Det numera traditionella Manhem-tipset hade denna gång vår medlemssång från 1906 som tema. Olika versrader hade bytts ut mot nyfabrikationer varefter det gällde att hitta de ursprungliga. Att detta var svårare än man kan tro visas av att 5 rätt av 13 var det vanligaste resultatet… Vinnare i denna delgren blev Yngve Karlsson på 10 före Susanne Hansson på 9. 10-åriga Neda Farhand utmärkte sig genom en sjätteplats på 7 rätt.

Schackligt knep och knåp blev det genom fyra problem där det gällde att ångra vits senaste drag för att i stället sätta matt i ett. Detta var betydligt enklare och elva lösare klara alla ställningarna.

Dagen till ära hade princesstårta i form av Manhems klubbmärke beställts. Den var till full belåtenhet även om kanske tornet i vapenskölden mer såg ut som en dam. Den avåts till genomgång av de rätta lösningarna och ganska snart uppstod efterfrågan på melodin till medlemssången. Under ordförandens ledning ljöd snart de historiska raderna ur trettiofem guldstrupar!

Våra hyresvärdar Holger Blomstrands uppvaktade klubben med ett schackspel av Staunton-modell och från medlemmen Per-Axel Persson inflöt ett användbart kontorsredskap. Vår lillebror Majornas SS (grundat 1907) hade påpassligt sänt ett gratulationspostogram med texten:

På gammelisländska Manhem Sverige betyder,
dagen till ära därför vår hyllning lyder,
med 100 skott vi ljudligt saluterar,
när SS Sverige vi därför gratulerar!

Den avslutande 100-årsblixten vanns i säker stil av Björn Andersson på sex raka vinster före Rauan Sagit på 5.

Slutställningen i Manhem Super Star blev därmed för de främsta: Björn Andersson 28, Susanne Hansson och Rauan Sagit 23, Asbjörn Nejman och Victor Nithander 21, Kristoffer Dahlbäck och Said Outgajjouft 20.