Spiltan & Pelaro: Seger för Rauan Sagit i rond 2

Också den andra ronden bjöd på stenhård kamp på flera bräden. Efter två ronder har alla spelare spräckt nollan och i ledningen ser vi tre 1½-poängare: Nicolai Vesterbæk Pedersen, Christian Kyndel Pedersen och Rauan Sagit. Resultat:

Bengt Svensson

Nicolai V. Pedersen

remis

Thomas Rendle

Rauan Sagit

0 – 1

Atle Grønn

Karl Johan Moberg

1 – 0

Philip Landgren

Christian K. Pedersen

remis

Joel Åkesson

Victor Nithander

remis

Nicolai Vesterbæk Pedersen valde det udda 4.- Ld6 mot Bengt Svenssons Fyrspringarspel. Spelet länkades in i Avbytesvarianten i Spanskt och den topprankade dansken hade inga svårigheter att utjämna. Partiet slöt ganska tidigt med delad poäng. ”Nu är man inne i turneingen. Målet är inte att spela nio remier”, förklarade Bengt efter partiet.

Med Thomas Rendles 3. Lb5 mot Rauans sicilianare antog spelet en sluten karaktär. Svart spelade aggressivt och höll kungen i centrum men till en början utan resultat. Mot slutet av dragserien öppnades emellertid spelet och när engelsmannens tid tröt fick Rauan till ett vinnande kvalitetsoffer, Manhems första fullpoängare i turneringen.

För Atle Grønns del fick partiet mot Karl Johan en dramatisk upptakt. Tävlingsledningen hade rått norrmannen att resa med spårvagn 6, föga medveten om att söndagen innebar 1) övergång till sommartidtabell och 2) spårarbete i Brunnsparken. Med taxis hjälp kom ändå Grønn på plats och kunde i vad Kalle kallade ”kvasi-Grünfeld” gå på tidigt bonderov på b7. Karl Johan fick aldrig riktigt ordning på pjäserna utan förlorade i trettio drag.

Rondens högraffel bjöd paret Philip mot Christian Kyndel Pedersen. I ett Kungsindiskt med låst centrum gav Philip pjäs mot två bönder och fick som kompensation för pjäsen tre förbundna fribönder på damflygeln. De vita bönderna kom till b6 och c6, men samtidigt avancerade Kyndel Pedersen i centrum. Spelet förflackades och det såg länge ut som om Kyndel Pedersen skulle ta sin andra etta. Trots att vits bönder blev blockerade höll dock Philip remi.