Dubbel göteborgsseger i Elitserien!

Uppdaterad 19.23

Elitseriens minisammandrag i Göteborg kom trots väderproblem i gång planenligt kl. 13.00 på lördagen. Efter 3½ timme hade endast ett parti gått till avgörande och tidsnöden kom att bli både hektisk och dramatisk.

Lars-Åke spelade upp en lovande angreppsställning och Kaj Engström fick ge två lätta för torn för att freda sig. I tilltagande tidsnöd kom den andra angreppsvågen, men i den kubbning som uppstod försvann det mesta av materialet och vid fyratimmarsstrecket enades spelarna om remi.

Karl Johan befann sig den ovanliga, ja unika, situationen att han hade tre kvart bättre betänketid, framför för allt tack vare motståndaren Johan Bryngelsson som hade endast tre minuter på 24 drag. Skulle verkligen detta kunna gå? Svaret blev som så ofta nej. Runt tjugofemte draget vann Kalle kvalitet genom ett gummisnöre och strax därefter även parti.

Rauan tappade ganska tidigt en bonde i taktiska förvecklingar och fick kämpa i motvind med dam och torn. Han förbrukade mycket tid(!) och tvangs t.o.m. strecka dragen i tidsnöden, antagligen för första gången. Runt fyrtionde draget avvecklades ställningen till torn, f och g mot torn och a och snart fick manhemiten sträcka vapen.

Johan Hultin spelade en Volga-uppställning mot förre manhemiten Martin Almström och hamnade under press. Almström tog kommandot, behöll bonden, avancerade på damflygeln och bröt fram i centrum. Spelet avvecklades till dam och torn på var sida, men med förbundna vita fribönder på a och b. Johan aktiverade sig och i det kritiska läget tänkte lulespelaren, kanske litet onödigt, slut på tiden. Det bar sig inte bättre än att tiden föll i fyrtionde draget.

Ove erövrade tidigt en bonde som vit vid åttonde bordet och i kombination med ett bastant grepp om terrängen såg allt mycket bra ut. I den ganska rejäla tidsnöden byttes det mesta av och Ove fick en andra bonde. Vinsten var bara en tidsfråga och strax därefter räckte lulespelaren fram näven..

Victor offrade kvalitet och bonde för angrepp, men motståndaren Anders Larsson gav tillbaka materialet och tog sig in i ett tornslutspel med fyra bönder på var sida. Remi tedde sig som ett troligt resultat. Av allt att döma försökte dock Larsson spela på vinst i det prekära matchläget och decentraliserade sina pjäser. Victor kunde vinna tämligen enkelt.

Joel spelade med tre lätta och fem bönder var mot starke Robert Åström. Norrbottningen hade dock terrängfördel och löparpar och Joel fick inrikta sig på ett långvarigt försvar. Gradvis lyckades han dock centralisera sin kung, aktivera sina pjäser och få fart på sin fribonde på damflygeln. Med ett par minuter var forcerades spelet till remi i ett läge där Joel snarast kunde ha spelat på vinst. En stark insats!

Björn spelade vit i Jugoslaviskt, en roll han trivs bra med. Svart släppte en bonde men utan att få spel, och efter drygt fyrtio drag hade Björn en mäktig bondekedja från g3 till d6, inklusive en merbonde. Efter en tids trevande spel kunde Björn spela in en springare i svarts ställning som sedan föll samman.

SS Manhem

SS Luleå
Resultat
Joel Åkesson 2369 Robert Åström 2497 remis
Victor Nithander 2375 Anders Larsson 2394 1 – 0
Rauan Sagit 2328 Nicklas Marklund 2267 0 – 1
Lars-Åke Schneider 2356 Kaj Engström 2206 remis
Johan Hultin 2296 Martin Almström 2245 1 – 0
Björn Andersson 2310 Tobias Pettersson 2147 1 – 0
Karl Johan Moberg 2308 Johan Bryngelsson 2152 1 – 0
Ove Kinnmark 2280 Gunnar Pousette 2134 1 – 0
  2328
  2255
6 – 2

Hemsidans ögon var av naturliga skäl främst riktade mot Manhems match. Efter fyra timmar kvar att spela ledde Kamraterna med 3½-1½ men matchsegern var inte riktigt i hamn ännu.

Bengt Svensson spelade med dam, torn och fyra bönder var mot stormästaren Juan Bellon. Spanjoren är känd för sin heta segervilja, men kamratenspelaren hindrade honom att aktivera sitt torn genom en dragupprepningsfiness. Remi blev följden.

Matti Svenn kämpade med löpare och bonde mot springare och tre bönder Martin Klashed vid sjunde bordet. Östgöten gjorde inga misstag utan förde det till vinst.

Partiet mellan Gösta Svenn och Pia Cramling blev alltså avgörande. Spelarna kom in i ett slutspel med torn, löpare och fyra bönder var. Cramling hade dock en avlägsen fribonde på a-linjen som arbetade sig fram till a2, men Svenn hade den under kontroll. I den sista tidsnöden var Cramling tvungen att spela på vinst, Svenn kunde aktivera sina pjäser och t.o.m. få upp ett ogarderbart matthot!.

SK Kamraterna

Linköpings ASS
Resultat
Bengt Svensson 2463 Juan Bellon 2510 remis
Gösta Svenn 2385 Pia Cramling 2583 1 – 0
Jesper Hamark 2304 Nedeljko Malesevic 2341 1 – 0
Olle Häggström 2263 Conny Olsson 2247 remis
Anders Wengholm 2261 Simon Rosberg 2147 0 – 1
Tom Borvander 2238 Jörgen Fransson 2115 1 – 0
Matti Svenn 2290 Martin Klashed 2106 0 – 1
Lars Madebrink 2220 Ingvar Carlsson 2045 1 – 0
  2303
  2262
5 – 3