Fullt ös på Nordstadstorget

Manhems schackdagar på Nordstadstorget är i full gång och körde i gång under gårdagen, som blev litet av en mjukstartsdag då huvudaktiviteterna var kommenterade fria partier på storbrädet varvat med schackskola. Samtidigt kunde besökarna brottas med nordstadsproblemet, bestående av en inte helt uppenbar tvådragare.

Fredagen bjöd på starten på Nordstans knattecup, där åtta av klubbens duktiga 96:or gör upp i en cupturnering med direktutslagning på det stora golvbrädet. I den första kvartsfinalen vann Shawnee Waters över Nickrad Kavoosi med 1½-½. På eftermiddagen vann Lukas Thell över Joar Hellqvist med samma siffror och ungdomarna bjöd på utmärkt spel. Knattecupen fortsätter med ytterligare två kvartsfinaler på lördagen för att avslutas med finalomgångarna på söndag.

Den icke okända Jessica Bengtsson spelade simultan mot nordstadsbesökarna. I början var det litet trögt att locka motståndare trots Yngve Karlssons trägna inkastararbete, men publikintresset var stort och med tiden kunde allt fler frestas. 11-åriga Jessica kunde till slut vinna simultanmatchen med 16-5 efter en stark insats och snabbt spel.

Manhems traditionella mästarmöte gick mellan förstalagets internationelle mästare Karl Johan Moberg och påläggskalven Peter Vas. I det första partiet kopplade Karl Johan tidigt ett positionellt grepp som i huvudsak bestod partiet igenom. Peter gav slaget förlorat i en hopplös ställning när tiden i stort sett var slut. I det andra partiet kunde Peter med de vita pjäserna få ett litet övertag tack vare mer terräng. Även om det var lång väg till poängutdelning såg det rätt lovande ut när Karl Johan efter ett svagt löpardrag från motståndaren kunde få in en kontring i centrum. I fortsättningen spelade Karl Johan på säkerhet och partiet mynnade ut i remi och alltså sammanlagt: Karl Johan Moberg – Peter Vas 1½-½.

Nordstadsdagarna fortsätter på lördag med knattecup och pensionärsmästerskap och på söndag med nordstadsmästerskap i blixt och upplösningen av knattecupen. Funktionärer har så långt varit Michael Sheingold, Oliver Murgårdh, Kjell Ljungqvist, Claes R. Nilsheden, Torbjörn Einegren och undertecknad.