Dam-KM har startat!

“Äntligen gick startskottet för SS Manhems historiska Dam-KM!

I tisdags avgjordes första och andra ronden av Manhems Dam-KM och det med ett startfält på inte mindre än 13 spelare. Ett par partier var uppskjutna och kommer att avgöras i veckan. Nästa tisdag fortsätter tävlingen och tisdagen därpå står resultatet klart.

Så gott som samtliga deltagare har under ett flertal terminer tränats av ingen mindre än Siv Bengtsson. Vi har ett gäng vuxna, men inte desto mindre engagerade, spelare samt den unga talangfulla generationen. Det unga gänget består av Paola Claudio, som kom 3:a i Flick-SM tidigt i år, Moa Möller, som i maj övertygande kom på tredje plats utav 181 deltagare i Schackfyranmästerskapet, Shrishti Sreedvan som i våras vann distriktets rallymästerskap för juniorer, samt Isabelle Hansson.

Stämningen var på topp men det hindrade inte spelarna från att gå hårt ut redan från början med intressanta och dynamiska partier. I mötet mellan Olga K Mironova och Paola Claudio blev inte undertecknad alls klok på vad som hände i de säg sista tiotal dragen. Dels var jag ju upptagen med egna bryderier men framför allt vågade man knappt kika (och det trots att jag är ganska härdad i avdelningen dramatiska vändningar på brädet). Det hade varit mycket roligt att få partislutet rekonstruerat för djupare analys. Det kanske blir något att återkomma till.

I följande instruktiva ställning (D):

kan vi lära oss att det oftare än man tror inte är någon fara att ge en kvalitet. Svart verkar nöjd med att få tornet på a1 mot sin löpare efter dxc5; men vid närmare blick blir det tydligt att fälten kring svarts kung är helt öppna för motståndarens press. Snabb datoranalys ger värderingen 0.00 (är förresten inte det lite ovanligt när datorerna “tänker till”?). Jag hade helt enkelt fått låtsas att jag föredrog de svarta pjäserna även om sanningen var det motsatta.”