Schackveckans GM+IM & Simultan

Startfälten i Schackveckans GM & IM turneringar har börjat formas:

GM(länk)                                             IM(länk)

I GM gruppen leds fältet av GM:arna Urkedal, Blomqvist och Hector. Nordiska mästaren(!) Urkedal är favorit på ranking. Två IM:ar, Golubka & Wiedenkeller, är främst i utmanarskaran och båda kommer vara intresserade av att försöka ta norm. Golubka har dessutom redan två. Kan vi få ytterligare en ny GM direkt efter Schackveckan? Vinnaren av IM-turneringen förra året, Vypkhaniuk, får chansen i GM gruppen denna gång. Sedan han vann och tog IM-norm den gången har han hunnit ta ytterligare en och dessutom uppnått 2400 i ranking. Med hyggligt resultat kan han säkerligen ta den sista norm som behövs för IM-titel och vem vet? kanske till och med en GM-norm med starkt spel. En annan som gör debut i GM-gruppen är Limhamns Philip Lindgren. 2014 & 2015 spelade han IM-turneringarna. Tre platser återstår att fylla.

IM-turneringen är lite svår att redogöra för i rankingordning (det är så himla jämnt!). Istället vill jag lyfta fram mästarspelarna, som alla har multipla titlar i norska- eller svenska mästerskapen. GM Leif Øgaard, IM Nils-Gustaf Renman (Europamästare för veteraner 2017 f.ö.) och IM Axel Ornstein har rutin så det räcker och blir över. Hur man som normaspirant tar sig an dessa spelare blir spännande att se. Bland nu anmälda finns även FM Konstantin Borsuk, FM Erik Malmstig, FM Tom Rydström, FM Mikkel Manosri Jacobsen och FM Kaan Küçüksari. Det är jämnt som sagt. Endast Rydström har en IM-norm sedan innan.

Eloturneringen spelas i samma lokal som dessa tävlingar, men är öppen för anmälningar. Här har redan nu nio spelare anmält sig och det innebär att det finns goda förutsättningar för två grupper om 2×8 spelare ska kunna formeras (eller tre om anmälningarna riktigt tar fart!).

Under veckan blir det även simultan mot Blomqvist & Hector (platser kvar ännu), domarkurs, schackskola, Kadettallsvenskan och helgtävlingen Göteborg Open (med Lillatävling). All info på:       https://www.ssmanhem.se/schackveckan/