Schackvecka 2024 blir inte av

Manhems schackvecka 2024, undantaget Göteborg Open 2-4/8, är inställd. Det blir alltså ingen IM-norm turnering eller några elogrupper. Detta är såklart djupt beklagligt sett till schackveckans rika historia.

Som bekant för många har liemannen gjort grymma insatser med att hämta först Mats Eriksson 1958-2022 och sedan också Sören Svensson 1948-2024. Dessa båda gjorde alltid viktiga och väldigt rejäla insatser varje schackvecka. Det kunde av övriga arrangörer under 2023 års tävlingar, där det dessutom inte saknades arrangörsgöromål rent allmänt, konstateras att det behövs fler arrangörer inom arrangemanget. Av olika anledningar har vi dock inte lyckats hitta sådana. Förhoppningen är såklart att detta kan avhjälpas i framtiden med motiverade tillskott i arrangörskommittén. För 2024 års schackvecka kastar vi dock in handduken.

Göteborg Open 2-4/8 2024 (+Lilla G.O.) kommer dock att spelas. Vi önskar väl mött till deltagarna där.

Göteborg Open (Göteborg 2-4 aug 2024)
Inbjudan:   OPEN    LILLA
Anmälan   Anmälda spelare
Partier & Video

29 juni, 2024
Harald Berggren Torell

Göteborg Open 2023 avgjort

Det var ett Göteborg Open med tre klara förhandsfavoriter i form av GM Jonny Hector, FM William Olsson och FM Nazar Ustianovitch. Alla spelade i IM-turneringen under veckan och det var väl osäkert på förhand hur väl energilagren skulle räcka. Det gick dock rätt bra för alla tre i mötena mot övriga fältet. Hector åkte på en mina mot Thomas Björklund, Alingsås SS, som gjorde det bra. Det gjorde att han hade pressen på sig. I övrigt tog favoriterna poäng mot övriga fältet i behaglig mängd (även om vissa partier var rätt jämna) och det var mötena mellan de tre som skulle avgöra.

I rond 4 d.v.s. fortfarande snabbschack mötte Nazar William med den förstnämnde som vit. Det blev en sorts engelsk uppställning mot en slavisk uppställning. Det verkar om man får tro klockindikationerna som att William mer eller mindre direktdrog 9…cxd5 i ett läge. Det är väldigt naturligt drag i snabbschack för man bör ju spela snabbt om man kan och en av tankarna med öppningen är ju att c6 bonden ska stå och skydda centrumbonden på d5. När nu d5 blev tagen varför inte ta tillbaka? Nazar hade en tanke där och spelade snabbt 10.Sb5! Det draget gav vit visst initiativ som snabbt växte och sedan innebar positionella fördelar och material. Det slutade med ett dubbelt tornslutspel bonde upp som Nazar förde till vinst.

I rond 6 hade spelformen bytts till 90min+30s/drag. Nazar spelade vit mot Jonny och det blev ett långt parti i slaviskt. Ingen av spelarna fick ut så mycket de första 30 dragen eller så. I drag 32 hade svart möjligen en chans att börja skjuta fram sina bönder mer aggressivt med 32…a5, men det är inget lätt drag att göra. Istället spelades det säkrare 32…a6 och svart hamnade visserligen bonde över ett kort tag, men vit hade kompensation i form av aktiva pjäser. Det slutade i ett svårvunnet och rätt logiskt remiserat tornslutspel. Det resultatet gynnade dock relativt sett Nazar, som fortsatt ledde efteråt.

I rond 7 lyckades Nazar (i det läget på 5,5 av 6) slå hemmahoppet Martin Krantz efter rätt stora problem. Oavsett det kunde man i alla fall konstatera att han inför rond 8 låg en halva före William Olsson och en hel poäng före Jonny, som dessutom skulle mötas i sista ronden. Övriga fältet en bit bakom.

I rond 8 visade Nazar sedan inga nerver utan tog alla chanser i partiet som vit Kristian Eriksson. Nazar vann partiet och med det turneringen i väldigt god stil på 7,5 av 8. Grattis. Jonny och William spelade ett hårt parti i 1.d4 d5 Richter–Veresov varianten. Som sedan gick in i fransk öppning efter avbyte på e4. Efter ett par inexaktheter 12…Lxg5 och 14…De5, kopplade vit ett visst grepp och svart kom inte riktigt tillbaka. Trots att partiet i ett läge gick in i ett springarslutspel med lika bönder hade vit antagligen full koll på att det var ett bra sådant för honom. Jonny vann till slut och tog med det andraplatsen på 6,5 av 8. William blev trea på 6 av 8. Efter dessa följde Thomas Björklund, Martin Krantz och Jonas Granath på 5,5 av 8 poäng.


Nazar Ustianovitch. Vinnare i Göteborg Open 2023.

Lilla Göteborg Open 2023

I lillatävlingen segrade Neo Malmquist, Trojanska hästen, (mitten) i överlägsen stil. Före Arvid Hammar, SS Manhem, (bild under t.v.), Egil Berling Helsingborgs ASK (t.v.), och Axel Krut, SA Mark (t.h.)

 

Tack allihopa för mycket trevliga tävlingar.

14 augusti, 2023
Harald Berggren Torell

Rankinggrupper Göteborg Open 2023

Här nedan kan rankinggrupperna för Göteborg Open och Lilla Göteborg Open ses:

RANKINGGRUPPER

Rankinggrupper är en sorts pris man har för att ge den största merparten av spelarna i tävlingen något pris att spela för. Ett antal av de högst rankade i tävlingen är inte med i rankinggrupper då tanken är att de har bra chans att vinna någon av huvudpriserna istället.

13 augusti, 2023
Harald Berggren Torell

IM-Turneringen rond 9: Storme vann och Tryggestad tog norm

Då skulle det avgöras. Spänt läge med fyra spelare inblandade i toppen IM Isak Storme, FM Andreas Tryggestad, IM Hampus Sörensen & FM Nazar Ustianovich. Någon av de två sistnämnda skulle ta IM-norm, men inte båda p.g.a. att Nazar behövde vinna för norm och Tryggestad behövde remi. Det kunde gå på lite olika sätt.

Spelaren med mest poäng i turneringen sitter i ena änden av lokalen och sedan får spelaren med näst mest poäng bordet nedanför (eller bredvid beroende på hur man ser det) och så vidare. Lite kuriosa är att ett år körde vi till och med att ledaren (i alla fall ensamma ledare) hade annan färg på stolen, men de modesta schackspelarna gillade inte detta. På det inofficiella toppbordet sattes William Olsson (vit) mot Isak Storme (svart). Isak ledde turneringen delat med Hampus och Andreas (6p) medan Nazar stod på (5,5p). Det var dock William som började partiet bäst och fick rätt bekvämt spel ur öppningen. Isak höll ändå ihop spelet på ett rimligt sätt och det var inte helt klart hur vit bäst skulle göra framsteg. Efter en del avbyten i det tidiga mittspelet blev det möjligen så att vits fördel minskade något. William valde att spela relativt ambitiöst i ett läge genom att behålla damerna med 22.Df3. Möjlighet fanns istället för ett lite förenklande byte med 22.Dxe6 fxe6. Med bytet ej genomfört lade Isak upp för att aktivera sin egna dam med 22…Te8 och damen kan infiltrera längs e-linjen. William hade kunnat gå in i den materiellt obalanserade varianten (dam mot två torn) 23.Tfe1 Dxe1+ 24.Txe1 Txe1+ men sånt är väldigt svårbedömt. Istället valdes ett annat drag och genom manövern 23…De2 fick svart ändå till dambyte ihop med liten, liten aktivitet. Efter det blev partiet rätt tekniskt och Isak som svart spelade gradvis upp en viss fördel. Efter ett par aktiva drag (35.Le5 och 36.Sh5) som inte blev jättelyckade, utan att det för den delen var lätt att se bra alternativ, hamnade vit i rätt stora problem och fick ge material. Sättet det skedde på var inte katastrofalt i sig, torn och bonde för två springare, men i den efterföljande ställningen var svarts springare väldigt bra och Isak fick en rätt stor fördel. Denna fördes senare utan större problem till vinst, IMar brukar vara väldigt svåra när det är en rent teknisk fråga. Med det säkrade Isak slutpoängen 7 av 9. En rejäl summa poäng som skulle visa sig räcka till ensam seger. Stort Grattis till Isak! han kommenterar så här i efterhand “Kul tävling att spela. Jag spelade inte så bra, men hade bra utdelning i mina partier. Vilket ju ofta är skillnaden mellan en bra och mindre bra tävling.”

På det näst högsta bordet pågick kampen mellan de två spelarna som sökte norm. Nazar var vit mot Andreas. Tyvärr var det inte möjligt för båda av dem att få samtidigt som noterat, men det gjorde ju på ett sätt partiet otroligt intressant också. Det spelades någon typ av symmetrisk engelsk öppning med något litet försök till press från vits sida genom 6.Lb5, men svart stod rätt kompakt och det blev rätt okej för den senare. Svart spelade det väldigt intressant 16…f5 i ett läge. Det hade positionella poänger, men försvagade bondestrukturen för svart. Oavsett var det det något typ av tecken på att Andreas inte bara skulle spela säkert och passivt för att försöka hålla remi, utan att han var beredd att göra saker aktivt i partiet om möjligheterna uppfattades finnas. Det blev förhållandevis lyckat under de efterföljande dragen för Andreas, med snar bondevinst, men vit var kanske inte helt missnöjd heller. Svarts struktur var inte så kompakt och det fanns en del fält att försöka använda. Dessutom blev det olikfärgade löpare. I lägen där det finns lite andra pjäser kvar, typ framförallt damen, kan de olikfärgade löparna faktiskt leda till en del chanser för farligt spel. Det kan ofta bli svårt att täcka fält av den färg man inte har sin egna löpare på. Nazar spelade tålmodigt till sig svarts merbonde och kanske fick någon liten ställningsmässig fördel ett kort tag, men ett kritiskt misstag 35.Qb7 ledde helt enkelt till en i princip oundviklig remi efter det utmärkta svaret 35…Txc5!. Andreas var fullt nöjd med denna remifortsättning  i och med att det säkrade normen för honom. Grattis Andreas Tryggestad till normen!

På bord tre spelade Nicolai Kistrup vit mot Hampus Sörensen. Den senare jagade rimligen turneringssegern. Det blev ett rätt hårt parti i Preussisk öppning. Partiet var nära att svänga till svarts fördel, eller möjligen att det till och med gjorde det ett kort tag, men det var överlag väldigt komplicerat. Det verkar som att avbyteserbjudandet 27…Be6 var lite för snällt mot vit. Efter det lyckades den lägre rankade och inte lika högt placerade i tävlingen Nicolai vinna partiet med stabilt spel. Det innebar att Isak Storme hamnade som ensam etta i tävlingen och Hampus fick nöja sig med delad tredjeplats. Men det är inte fy skam och Hampus kommer säkert komma igen i flera tävlingar framöver. Kul för Nicolai, som tidvis spelar väldigt bra schack och har framtiden för sig.

På fjärde bordet spelade Stefan Karlsson som vit mot Jonny Hector. Trots rankingskillnad hade nog Stefan sina chanser i partiet, i alla fall på något typ av positionellt plan. Jonny fick dock in lite effektiva kontringar efter ett tag och avgick med segern. Det gjorde att Jonny, trots mindre bra start, klättrade upp till 5,5 poäng. Vi tackar Jonny för att han ställde upp som en av titelhållarna. Det är, vilket Jonny var helt medveten om, väldigt hungriga spelare (framförallt de som söker norm) och inte en lätt tävling. Stefan har visat att han tidvis i alla fall kan skapa chanser och ibland ta poäng mot väldigt starka spelare och det hoppas man såklart att han tar med sig inför framtiden.

På sista bordet spelade Isak Brattgjerd mot undertecknad. Det blev ett väldigt skumt parti. Något typ av 150-angrepp i Pirc fast med tidigt a4. Jag utgår (har ärligt talat inte kollat) att svart stod bra ett tag, eller kanske klart bättre, men den unge och energifulle Isak Brattgjerd spelade till slut ner den stackars svartspelaren efter inte jättebra mittspel från hans sida. Isak Brattgjerd spelar snabbt och aggressivt. Väldigt trevlig att han (och brodern August i elotävlingen) ställde upp. I läge där spelare verkligen behövdes i IM också, vilket är extra bra.

Tack till alla deltagare och all som följt IM-turneringen 2023. SLUTRESULTAT kan ses här.


Harald Berggren Torell

Eloturneringarna avgjorda

Parallellt med IM-turneringen spelades två olika andra tävlingar. Elogrupp 1 och Elogrupp 2. Namnet är en sorts kvarleva från tiden då elotal var något mer exklusivt och det var mer ovanligt med elo-rankinggrundande tävlingar. Det är långa partier 90min/40 drag+30min+30s/drag, inga dubbelronder, förhoppningsvis är man ledig och brukar kunna lägga gott om tid och energi på partierna. Även väldigt trevligt att spela på fina sensorbräden skötta av erfarne sändningsansvarige Claes Fransson. För att inte nämna att man kommer nära storfräsarna i IM-gruppen. Det blir alltid fina tävlingar.

Elogrupp 1 spelades som en 8-spelare Bergerturnering. Alla mötte alla. En spelare gick klart bättre än övriga och vann tävlingen nämligen Anders Pettersson, SS Manhem. Nedan (t.v.) ses han spelandes sista rondens dust. Anders spelar ofta ambitiös och sevärd schack. Alla resultat kan ses HÄR och partier kan ses HÄR eller i menyn till vänster

Elogrupp 2 hade 12 deltagare och spelades med Fide-schweizerlottning. Benjamin Block, Stenungsunds SK, vann på lite bättre särskiljning än tvåan Mandi Yang, Kungsbacka SK. Båda spelade många bra partier. Resultat HÄR och partier HÄR.

               

Benjamin Block (ovanför t.v.) (Bild av fotograf Lars OA Hedlund) samt Mandi Yang (ovanför t.h.) (Bild av inte fotograf Harald Berggren)

12 augusti, 2023
Harald Berggren Torell

Göteborg Open igång

Göteborg Open är igång. 17 av 19 bräden i stora och 3 av 11 bräden i Lilla Göteborg Open spelas på senorbräden. Dessa kan ses med 15min fördröjning. Resultat, lottning och partisändningar i länkar under (vänster)menyn.

Lägger även in ett par bilder på IM respektive Elo-deltagare, varav vissa ställer upp även i Göteborg Open!

Fr.v. Stefan Karlsson, Andreas Garberg Tryggestad, Hampus Sörensen, William Olsson & Isak Storme.

fr.v. Marcus Lindholm, Mandi Yang & Arvid Havner

11 augusti, 2023
Harald Berggren Torell

IM-turneringen rond 8

Det är upplagt för stor dramatik inför sista ronden i IM-turneringen efter att toppstriden spetsat till sig ordentligt under torsdagen. 

IM Hampus Sörensen, på delad förstaplats inför ronden, mötte Isak Vinh Brattgjerd från Norge. En ratingskillnad på över 200 poäng och ett parti som Sörensen var favorit att vinna. Kanske var det därför han valde bort centrumbönderna och spelade Sf3 på drag ett. Norrmannen bytte tidigt bort vitfältslöparen mot springaren på f3. Med tre mot tre på damflygeln och fyra mot fyra på kungsflygeln var partiet jämnt fram till Vinh Brattgjerd spelade 25. Sd3?!, vilket gav vit initiativet. Fördelen försvann dock ett par drag senare efter 28. Lc1?!. Bättre hade varit 28. Td1, med tornbyte varpå det efter Le2 till synes blir svårt för svart att hitta en bra plan. Nu blev tornet kvar på brädet, och det var också tornet som tvingade fram remin i en ställning där vit inte hade något bättre än en dragupprepning till hands.

 

FM Andreas Garberg Tryggestad hade chansen att ta sig upp i topp tre om resultaten gick hans väg. Han hade vit mot Stefan Karlsson som återigen besvarade 1.d4 med kungsindiskt. Garberg Tryggestad gjorde aldrig rockad och gick in för ett angrepp mot svarts kungsställning. Han missade en chans efter Karlssons 15 .. Le8?!, då 16. h5 hade gett vit ett starkt angrepp. I stället sattes kungen i säkerhet med 15 .. Kf2 och möjligheten var borta. Kungen skulle visa sig stå illa till på f2 efter att vit valde att öppna linjer på kungsflygeln med 20. gxh5?!

Svart stod plötsligt bättre, men fördelen blev kortvarig. Båda spelarna hade svårt att hitta rätt idé i den komplicerade ställningen. Det avgörande misstaget stod Karlsson för med 27.. Dd8?? vilket tillät Dxd8 och Txc5 med pjäsvinst för svart. Svarts räddning hade varit 27.. b3! varpå springaren är immun eftersom .. Dd2+ leder till forcerad matt. Partiet fortsatte, men vit kunde inkassera vinsten utan större problem.

 

Isak Storme tilldömdes segern i sitt parti efter en längre domarsituation. Därmed står tre spelare på sex poäng i toppen av tabellen: IM Isak Storme, IM Hampus Sörensen och FM Andreas Garberg Tryggestad. Därefter kommer FM Nazar Ustianovich på 5,5 poäng.

Resultat:
IM
ELO 1
ELO 2

Samtliga partier genomspelningsbara.

10 augusti, 2023
Andreas Granath

IM-turneringen rond 7

IM Hampus Sörensen tog en viktig poäng i kampen mot slutsegern på torsdagen. På andra sidan brädet satt FM William Olsson, som öppnade med 1.c4. Sörensen svarade med .. e5 och efter elva drag hade damerna försvunnit från brädet och vit hade en isolerad d-bonde. När d-bonden väl byttes av låg svart före i utvecklingen och hade löparparet på ett vidöppet bräde. Materialet var lika, men svart stod klart bättre.

Vit hade, enligt Stockfish, hamnat något bättre om han i stället för 20. Sexd4 hade slagit med c3-springaren och därefter försökt initera ett löparbyte. Men även där är svarts ställning bättre.

Ett par drag senare hade svart fått in ett torn på andra raden och skapat en bondemajoritet på damflygeln. Vit gav upp på drag 26.

 

FM Nazar Ustianovich hängde även han kvar i toppen med en seger över Harald Berggren Torell. Med de vita pjäserna drog ukrainaren 1.d4, men efter Berggren Torells svar .. d6 gick partiet in i ett pircförsvar där vit inledde ett österrikiskt angrepp med 4.f4. 

Partiet blev en kort historia efter att svart slog en förgiftad bonde på b2 med damen. Efter svaret 11. Sb5! föll svarts ställning ihop och på drag 16 gav han upp.

Fortsatt delad ledning mellan Sörensen och Ustianovich alltså.

FM Andreas Garberg Tryggestad från Norge blandade sig också i slutstriden med en fin seger mot GM Jonny Hector. Den svenske stormästaren spelade möjligen lite väl kryddstarkt, undvek rockad och kom nästan undan med det om det inte hade varit för en tempovinst på drag 20 som lät vit ta över sjunde raden med sina tunga pjäser. Resultatet blev en mycket svårförsvarad ställning, där svart gav upp pjäs på drag 30. När även tornet föll och det inte fanns någon evig schack fick Hector erkänna sig besegrad.

Efter dagens rond finner vi i toppen IM Hampus Sörensen och FM Nazar Ustianovich på 5,5 poäng, tätt följda av FM Andreas Garberg Tryggestad på 5 poäng. 

Resultat:
IM
ELO 1
ELO 2

Samtliga partier genomspelningsbara.

 

9 augusti, 2023
Andreas Granath

Normgränser

Efter förfrågan från en som följer Schackveckan vill vi nämna vilka normgränser för IM-norm som gäller:

FM William Olsson, FM Nicolai Kistrup, FM Nazar Ustianovich, FM Andreas Tryggestad och Isak Vinh Brattgjerd 6,5p

Harald Berggren Torell och Stefan Karlsson 6p.

Ett antal spelare har missat chans till norm redan. Undertecknad var först ut.

Det är inte möjligt att ta några GM-normer i den här turneringen.


Harald Berggren Torell

Blixtturnering 9/8, 19.00

Som annonserats om innan är det blixtturnering (elorankad 3min+2s/drag) ikväll 9/8 (sommarschacket deltävling 11) OBS kl. 19.00. Personlig anmälan en kvart innan.
Det kommer vara bra priser (klart bättre än vanlig sommarschacket). Stort tack till Svenska schackbutiken AB! Sveriges främsta schackproduktförsäljare. Med butik på Kärralundsgatan i Göteborg. Svenska schackbutiken går in och sponsrar deltävlingen med en mängd böcker.

Vi hoppas såklart att så många som möjligt i huvudtävlingarna (IM- respektive elo-tävlingarna) vill och kan ställa upp. Samt att de som vill vara med anmäler sig på förhand. Tävlingen är 10 ronder elorankad blixt med FIDE-schweizer lottning.

Sommarschacket 4/8 & 9/8 info
Anmälan Sommarschacket 4/8 & 9/8
Anmälda hittills


Harald Berggren Torell