Schackveckan 2022

Live

Resultat och lottning:
Göteborg Open, Lilla Göteborg Open, IM, Elo

6 augusti, 2022
Harald Berggren Torell

Historiksektionen för Schackveckan uppdaterad

35 normtävlingar (25 IM & 10 GM) har anordnats av Manhem sedan 1993 (!). Samt 15 eloturneringar och diverse andra tävlingar som ännu inte lagts upp. Det är i alla fall vad en snabb räkning ger efter att schackveckans historiksida:
https://www.ssmanhem.se/schackveckan/tidigare-tavlingar/
uppdaterats med tidigare historik, en del ytterligare resultat och en hel del partier. Mer kommer att tillkomma allteftersom.

22 oktober, 2022
Harald Berggren Torell

Manhems schackvecka. Dag 7.

Avgörandets timme är slagen. Finalparti mellan FM Kaan Kücüksari och IM Milton Pantzar. Det blev en jämn historia genom hela partiet. Båda spelarna spelade säkert utan att ta några större risker. Visst vann Milton en bonde i mittspelet men balansen rubbades aldrig. Remi. Stort grattis säger vi till Milton för en strålande genomförd turnering. Minst lika nöjd borde Kaan vara med sin första men säkert inte sista IM-norm. Vad sägs om prestationsratingen för de bägge spelarna, 2676 för Milton respektive 2604 för Kaan. Imponerande.

 

Foto: Sören Svensson

Även partiet FM Jens Ingebretsen mot IM Hilmir Freyr Heimisson var av stor betydelse. I mittspelet angrep Heimisson felaktigt en framskjuten bonde med ett torn som dock snabbt likviderades av Ingebretson. Trots kvalitet över måste Ingebretsen vara försiktig och han förenklade spelet succesivt med avbyten och kunde ro partiet i hamn. Därmed tog Ingebretsen även han en IM norm. Grattis!

Foto: Sören Svensson

FM William Olsson och Daniel Johnson möttes i en jämn slagväxling. Strax före första tidskontrollen hade Daniel möjlighet att rycka till sig initiativet genom att flytta springarna till e5 i trettioåttonde draget. I stället flyttades damen och initiativet gick klart över till William som tog hela poängen.

Partiet FM Mikkel Manosri Jacobsen mot FM Tom Rydström präglades av komplicerat mittspel där Tom fick springare och löpare för torn och bonde. Tom manövrerade sina pjäser föredömligt efter första tidskontrollen och tvingade in Mikkels kung i ett hörn med matthot och vinst. Utmärkt spel av Tom.

Partiet GM Thomas Ernst mot FM Semen Mitusov. Högst förvånande förlust för Ernst vid absolut lika och enkel ställning. Förklaringen var dock enkel. Ernsts mobiltelefon ringde.

I Elo-turneringen vann Harald Berggren Torell mot Mikael Möller, Henric Bergenwall vann mot Arvid Havner och Ivar Josefsson mot Stefan Karlsson.

Harald segrade på 6 poäng. Lika många tog tvåan Henric medan trean Ivar slutade på 5 poäng.

Till slut en personlig reflektion. Undertecknad har tillhört arrangörsstaben till Manhems Schackvecka i över ett decennium, men jag kan inte påminna mig att jag tidigare har fått se så mycket spännande, bra och rolig schack som i år. Stort tack till spelarna och tack för underhållningen!

12 augusti, 2022
Sören Svensson

Gällande spelare där betalning ännu inte registrerats för Göteborg Open/Lilla Göteborg Open

De personer som önskar deltaga i Göteborg Open eller Lilla Göteborg Open men där det inte är markerat på webben att ni betalt, gäller:

Personlig anmälan på Manhems kansli längst in i spellokalen senast kl 17:30, samt betalning av startavgift 600 kr Göteborg Open eller 450 kr Lilla Göteborg Open. (Beloppen gäller för betalning 12 augusti.)
Swish: 123 358 27 07, Plusgiro 42 28 22 – 7, ange namn + Göteborg Open/Lilla Göteborg Open

För de spelare där det redan är markerat att ni betalt räcker det att komma till rondstarten kl 18:30.


Claes Fransson

Manhems schackvecka. Dag 6.

Nästa sista ronden och det är fortfarande ovisst i toppen. IM Pantzar eller FM Kücüksari? Båda har spelat strålande så här långt och Kücüksari har redan säkrat en inteckning i en IM-norm med två ronder kvar att spela. Grattis!

Först ut var partiet FM Tom Rydström mot FM William Olsson som var spelat i förväg. I en sicilianare offrade William en löpare för angrepp. Effekten av offret visade sig snart vara osund, men en mycket komplicerad ställning uppstod där William fick en farlig fribonde. Spelet böljade fram och tillbaka där Tom till slut drog det längsta strået.

Om någon hade trott att IM Milton Pantzer skulle minska på takten så var det fel. I partiet mot GM Thomas Ernst spelades Grünfeld där Milton offrade a-bonden och Thomas deplacerade damen på samma linje. När sedan Thomas placerat flertalet av sin tunga pjäser på damflygeln small det på f7. Ett löparoffer som var avgörande och slutklämmen Nxh7 är både oväntad och estetiskt mycket tilltalande. Praktfullt.

Daniel Johnson och FM Jens Ingebretsen spelade Nimzowitsch där Daniel pressade på c-linjen. Hoten var dock chimära och Ingebretsen kontrade på kungsflygeln och avslutade partiet med några exakta drag och en snygg avslutande kombination.

FM Semen Mitusov och FM Mikkel Manosri Jacobsen spelade ett jämnt parti som slutade remi efter det att Mitusov tagit ut remischackar.

FM Kaan Kücüksari var länge hårt pressad i mittspelet mot IM Hilmir Freyr Heimisson och fick ge en kvalitet. När spelet övergick till slutspel var Hilmir fortfarande kvalitet över och när densamme hotade matt på h-linjen svarade Kaan med 52. – Nf3! Hilmir hade kunnat ta ut remi men ville vinna, gav tillbaka kvaliten. Lika materiellt, men svårspelat. Kaan, som är i kanonform, spelade starkt men det lutade åt remi och till slut gjorde Hilmir en schack för mycket och Kaan tog hela poängen.

Därmed har vi ett helt avgörande parti mellan IM Milton och FM Kücüksari i morgon.

I Elo-turneringen vann Henric Bergenwall mot Jonas Bengtsson och Harald Berggren Torell mot Georgios Lappas på toppborden. Inför slutronden delar Harald och Henric ledningar på 5 poäng före Ivar Josefsson 4 poäng.


Sören Svensson

Manhems schackvecka. Dag 5.

Idag är det dubbelrond, men spelarna visar ännu inga trötthetstecken. När detta skrivs, i anslutning till start av kvällsronden, och resultaten från förmiddagen föreligger, kan noteras att fyra partier gick till ett avgörande och det enda remipartiet mellan FM Jacobsen och FM Ingebretsen var en häftig uppgörelse där fredspipan togs fram efter 80 drag.

Vi börjar med aktuell ställning efter sex ronder där IM Milton Pantzar är i fortsatt ledning på imponerande 5½ poäng, men tätt följd av FM Kaan Kücüksari, endast en halv poäng efter. På tredje plats FM Semen Mitusov, Ukraina, på 3½ poäng.

I partiet IM Heimisson mot IM Milton Pantzar går det att kopiera gårdagens text. Milton ställer pjäserna på rätt ruta. En bit in i mittspelet kunde Milton via ett dubbelhot vinna en kvalitet och ytterligare några drag därefter förädla kvaliten till pjäsvinst via ytterligare ett dubbelhot. Ett fint strategiskt parti av Milton.

FM Tom Rydström och FM Kaan Kücüksari spelade en något udda variant i Sicilianskt med kungsangrepp på var sin flank. När Tom skulle börja skörda frukterna av sitt spel på damflygeln slog Kaan till med ett kvalitetsoffer på kungsflygeln. Detta hade naturligtvis Kaan planerat i förväg och det gav även fint figurspel och i förlängningen även starka fribönder i centrum. Styrkan i bönderna utvecklades efterhand så starkt att Kaan kunde kosta på sig att offra ett torn. Kul vändningar och ett glansparti av Kaan.

GM Thomas Ernst blandar och ger kompromisslöst. Idag vinst. Mot Daniel Johnson uppstod ett spännande dam/springarslutspel, till synes enkelt men ack så mycket gift. Daniels kungsställning var mer öppen vilket ledde till undergången.

FM William Olsson hade långt in i mittspelet mot FM Semen Mitusov möjlighet att byta dam, men avstod vilket inte fick önskade konsekvenser. Semen kunde säkra sin kung och William kände sig tvungen att offra kvalitet för att få motspel. Detta lyckades inte fullt ut.

Våra spelare från grannländerna FM Mikkel Manosri Jacobsen, Danmark, och FM Jens Ingebretsen, Norge, hade en våldsam holmgång med idérika offerkombinationer. När första dragserien var avklarad var Ingebretsens kung inlåst på ett märkligt sätt. Skulle han komma ut? Jo, men Jacobsen fick klar vinstställning och ändå slutade det med remi. Detta genom att Ingebretsen lyckades på till en springargaffel i drag 70 som räddade situationen. Stor underhållning.

 

Så var vi framme vid kvällspartierna. Skulle kampandan och det utmärkta spelet fortsätta? Nja, nu börjar tröttheten i alla fall att märkas på några händer med sjunkande spelnivå.

FM William Olsson vinner en fallseger över FM Mikkel Manosri Jacobsen då den senare offrar kvalitet helt utan kompensation och spelar uppgiven vidare. En enkel vinst för William.

I partiet FM Kaan Kücüksari mot Daniel Johnson gör den sistnämnde ett oförsiktigt (=dåligt) damdrag som förstör dagen helt för Daniel. Kaan fortsätter på bästa sätt och avslutar efter endast 16 drag mycket elegant!

FM Tom Rydström spärrade in sin egen löpare i partiet mot FM Jens Ingebretsen, eller var det möjligtvis en liten kombination? Denna vederlades i så fall mycket effektivt av Jens som också vann snabbt därefter.

GM Thomas Ernst spelade remi mot IM Hilmir Freyr Heimison. Ett parti utan krusiduller.

Så avslutas en lång dag med partiet mellan IM Milton Pantzar och FM Semen Mitusov, Ukraina. Efter 25 drag pekade allt mot remi, olikfärgade löpare, i övrigt samma kvarvarande material, Semen hade dock tre bondeöar mot Miltons två.

Men, Milton var inte inställd på remi, utan spelade slutspelet mästerligt. Hatten av.

Efter sju ronder leder Milton och Kücüksari suveränt på 6½ respektive 6 poäng före trean Ingebretsen på 4 poäng.

I Elo-turneringen besegrade Henric Bergenwall hittills ledande Ivar Josefsson och därmed komprimerades tätgruppen med fyra spelare inom en halv poäng.

På 4 poäng: Harald Berggren Torell och Henric Bergenwall.

På 3½ poäng: Ivar Josefsson och Jonas Bengtsson.

Henric spelar för Schack 78, Uppsala, övriga för SS Manhem.

11 augusti, 2022
Sören Svensson

Manhems schackvecka. Dag 4.

Åter en dag med stort underhållningsvärde. Samtliga partier i IM-turneringen gick till ett avgörande. Inte nog med detta, intressant spel med en och annan knorr fick vi till oss. Kampviljan är såsom antytts tidigare mycket stor. Drygt halvvägs in i turneringen är remiprocenten endast 24 %. (Av 25 partier har endast 6 slutat med remi.)

IM Milton Pantzar fortsätter att imponera. Milton har en positionell spelstil, bygger upp partiet lugnt och säkert och till slut – som i dagens parti mot Daniel Johnson – har Milton fått en avgörande fördel utan större åthävor. Enkelt kan tyckas, men det bygger naturligtvis på en utomordentlig ställningsvärdering i varje läge.

foto: Claes Fransson

Även FM Kaan Kucuksari imponerar och är endast en halva efter Milton. Kaans motståndare FM Mikkel Manosri Jacobsen fick ett torn på avvägar på femte raden, något som Kaan skickligt utnyttjade med kvalitetsvinst och dito snabb partivinst.

FM William Olsson hamnade på den förlorande sidan i en snabb miniatyr. Om man börjar partiet med att titta på slutställningen tror man definitivt att det är fel färg på tornet på h8, men det är det inte! När Williams motståndare FM Jens Ingebretsen fick till en nätt kombination, så var det kört för William.

Svenskmötet GM Thomas Ernst med de vita färgerna mot FM Tom Rydström blev också en snabb affär. Thomas bjöd in till offer på h3 framför egen kung och Tom nappade! Datorn visar att ställningen går att hålla men det krävs nerver av stål och en serie rätta drag vilket är svårt, så Tom tog hela poängen efter fint spel.

I dagens sista parti vann IM Heimission, Island, ett välspelat parti mot FM Mitusov, Ukraina.

I Elo-turneringen spelade hemmaspelarna Harald Berggren Torell och Jonas Bengtsson en snabb remi. Ömsesidig respekt brukar det heta. Ivar Josefsson, också SS Manhem, vann mot Georgios Lappas, SK Kamraterna, och leder överraskande turneringen efter fyra ronder.

 

10 augusti, 2022
Sören Svensson

Manhems schackvecka. Dag 3.

 

foto: Claes Fransson

Vilken rond! Vilka underhållande partier! Spännande på samtliga bräden!

Låt oss starta med att konstatera att IM Milton Pantzar fortfarande är i ensam ledning. Milton vann ett synnerligen underhållande parti mot FM Tom Rydström. Efter jämnt spel långt in i partiet fick Milton upp klar vinstställning. Ett något för långt löpardrag innebar att Milton strax efteråt var tvungen att offra löparen för att hindra en fribonde. Ett spännande slutspel uppstod där Milton hade tre bönder mot Toms enda springare. Remi visade datorn, men vi vet alla hur svårt det kan vara när endast tilläggstiden är att spela med. Slutligen gick Tom till fel ruta och Milton kunde notera ytterligare en etta.

Daniel Johnson fortsätter att övertyga. Länge var partiet mot IM Heimisson jämnt, men när väl Daniel fick igång angreppet var det kliniskt och slutet kom snabbt.

Även FM Kaan Kucuksari imponerar. Mot FM William Olsson fick Kaan en något bättre ställning, och när William spelade något försiktigt högg Kaan direkt med ett kraftfullt angrepp och vinst.

I partiet FM Mitusov mot FM Ingebretsen fick den sistnämnde upp ett häftigt angrepp där Mitusov var tvungen att ge damen för torn och springare för att undvika direkt katastrof. Något längre in i partiet kontrade Mitusov med kanondraget 54. Rd6!!, varpå Ingebretsen i sin tur kontrade med 54. – Rxg3+!. Därpå följde 55.Kf1? Qxb2?, varefter 56. Rexe6+ med remischackar. Spela igenom!

FM Jacobsen och GM Ernst spelade en modern variant i Grünfeld som resulterade i öppen ställning där Ernst inte kom till rockad. När Ernst så gjorde ett oförsiktigt damdrag blev pjäsförlust oundvikligt (=förlust).

foto: Claes Fransson

I Elo-turneringen delar Harald Berggren Torell och Ivar Josefsson på ledningen med 2½ av 3 poäng. Harald vann säkert mot Henric Bergenwall och Ivar förde ett riktigt fint skotsk parti mot Mikael Möller till vinst. Ivar har en spelstyrka som vida överstiger sin rating. Bravo!

9 augusti, 2022
Sören Svensson

Manhems schackvecka. Dag 2.

Dags för första dubbelronden i IM-turneringen. Jobbigt för alla inblandade, men det kämpas friskt och inga korta remipartier. Det har varit roliga partier att följa. Heder åt spelarna.

Efter tre ronder leder IM Milton Pantzar turneringen i ensamt majestät på 2½ poäng efter stabilt spel. På förmiddagsronden mötte Milton FM William Olsson och det uppstod ett slutspel där Miltons löparpar visade sig starkare än Williams löpare och springare, men det krävdes mycket manövererande för att pressa fram vinsten. I dagens andra parti satt FM Mikkel Manosri Jacobsen, Danmark, bakom de svarta pjäserna och han dristade sig till en kvalitetsoffer med mycket komplicerat spel som följd. Efter vild slagväxling slutade dock partiet med remi.

Bland tvåpoängarna finns Daniel Johnson, FM Semen Mitusov, Ukraina, och FM Kaan Kucuksari. Daniel har överraskat så här långt, nu med säkra remier mot FM Tom Rydström och nämnde Mitusov. Kaan kom tillbaka med en vinst mot IM Ingebretsen, Norge, efter förlust på förmiddagen mot Mitusov. I partiet mot Ingebretsen tog denne en förgiftad centrumbonde som Kaan utnyttjade föredömligt med bland annat matthot som en trevlig ingrediens.

GM Ernst tog sin första poäng på eftermiddagen genom att vinna ett slutspel mot William Olsson, och även IM Heimisson tog sin första helpoängare då Tom Rydström på egen hand spärrade in sin egen dam som gick förlorad i ett drag.

I Elo-turneringen avgjordes partiet på toppbordet mellan Henrik Bergenwall och Mikael Möller på ett snöpligt sätt. Mikael stod länge på vinst med torn och löpare och två bönder mot Henriks torn och löpare. Mikael lyckade dock gå in i ett mattnät genom att placera sin egen kung på åttonde linjen. Ett märkligt slut.

8 augusti, 2022
Sören Svensson

Manhems schackvecka dag 1

Efter två tunga år i pandemins skugga har SS Manhem åter nöjet att bjuda in till schackliga aktiviteter under Manhems schackvecka. Naturligtvis är IM-turneringen huvudattraktion med inbjudna spelare, men till Elo-turneringen har det varit fri anmälan vilket har gett ett startfält med stor, men spännande spridning i rating.

Till IM-turneringen har ambitionen främst varit att bjuda in unga lovande spelare från norden, vilket inbjudningsansvarig Håkan Warston lyckats mycket väl med. Endast GM Thomas Ernst kanske inte kan innefattas i begreppet ungdomlig längre, men spelstyrkan är det inget fel på. Därom vittnar segern i Mästarelit vid SM i somras.

Högst rankad är IM Milton Pantzar som skall bli spännande att följa. Pantzar inledde också med en övertygande seger i första ronden mot Jens Ingebretsen från Norge.

Det mest spektakulära partiet svarade kanske den nyblivne juniormästaren William Olsson för. Ett oförsiktigt löpardrag av Williams motståndare IM Hilmir Freyr Heimisson från Island gav William möjlighet att tränga djupt in i fiendeland med klar fördel. Efter diverse avvecklingar kunde William med ett torn spärra in motståndarens torn på a1 då springaren på b1 inte gick att flytta utan pjäsförlust. William i sin tur fick sitt torn på a8 inspärrat på liknande sätt, men här var det löparen som först spärrade vägen och den går att flytta. Detta avgjorde partiet.

GM Ernst fick direkt känna på den ungdomliga gåpåarandan. Kaan Kucuksari offrade temporärt pjäs och fick dessutom Ernsts skydd framför kungsställningen uppriven. Det utmynnade i ett slutspel med bra springare för Kaan mot dålig löpare. 1-0.

Daniel Johnsson, som har klart lägst ratingtal, visade genom sin vinst mot Mikkel Manosri Jacobsen, att han blir att räkna med.

Enda remipartiet i första ronden spelades mellan Tom Rydström och Semen Mitusov från Ukraina.

Från Elo-turneringen kan noteras att Manhems båda toppspelare Harald Berggren Torell och Jonas Bengtsson fick kämpa hårt mot betydligt lägre rankade klubbkamrater Ivar Josefsson och Stefan Karlsson för att klara remi.


Sören Svensson

Bilder från IM- och Elo-turneringarna

 

foto: Håkan Warston

7 augusti, 2022
Claes Fransson