Stormästarturneringen 5: Emanuel Berg tog femte raka!

Den femte ronden av schackveckans stormästarturnering innebar att Emanuel Berg via en seger mot Jasmin Bejtovic förstärkte det grepp han har kopplat om turneringen. Eftersom också ende förföljaren Jon Ludvig Hammer vann sitt parti lever ändå spänningen, åtminstone tills de tu möts i den sjunde ronden.

GM Tiger Hillarp Persson

remis

IM Michael Richter

IM Victor Nithander

remis

GM Sune Berg Hansen

FM Magnus Carlhammar

0 – 1

GM Jon Ludvig Hammer

IM Axel Smith

remis

IM Daniel Semcesen

GM Emanuel Berg

1 – 0

IM Jasmin Bejtovic

Tiger Hillarp Persson spelade som vit Engelskt mot Michael Richter, som försvarade sig med det s.k. Wedberg-systemet. Helt enligt mallen stötte vit på damflygeln, men vid ett avbyte gav han en kvalitet. Men just som det såg som mest intressant ut enades spelarna om remi.

Victor Nithander spelade vit i Italienskt mot Sune Berg Hansen och valde en sluten uppställning. Manhemiten försökte rikta in sina pjäser mot danskens kungsställning, men denne höll tämligen enkelt balansen. Efter fyrtiotalet drag i en ganska lika ställning delade spelarna poängen.

Jon Ludvig Hammer spelade som svart Stonewall-varianten i Holländskt mot Magnus Carlhammar. Än en gång spelade Magnus in sin d-bonde till d5 som stödjepunkt. Den unge norrmannen gick dock runt denna och hittade starka centrala pjäsplaceringar. Vits fianchettolöpare byttes av och fälten runt vits kung blev svaga. I tidsnöden chanserade vits ställning och vid fyrtiodragskontrollen kunde svart vinna vits dam tack vare svagheterna runt vits kung.

Holländskt blev det också mellan Axel Smith (vit) och Daniel Semcesen. Den jämna kampen pågick hela 63 drag och efter dem var brädet helt tomt på pjäser.

Turneringsledaren Emanuel Berg öppnade med e-bonden mot Jasmin Bejtovic som besvarade detta med den accelererade draken i Sicilianskt. Bejtovic erhöll aktivt spel och höll spelet väl uppe, men framemot fyrtiodragsstrecket började Bergs oansenliga d-bonde röra sig framåt. Det såg inte så farligt ut från början, men när pjäserna försvann återstod till sist ett damslutspel med en stark central fribonde för vit. Ställningen var ganska öppen, men Berg lyckades med konststycket att skydda bonden och via damschackar föra den närmare förvandlingsfältet, samtidigt som han täckte svarts försvarsschackar på andra sidan av brädet. Efter sextio drag satt sista spiken i bosnierns kista.

Ställningen efter fem ronder: Emanuel Berg 5, Jon Ludvig Hammer 4, Sune Berg Hansen, Axel Smith, Jasmin Bejtovic och Daniel Semcesen 2½, Tiger Hillarp Persson och Michael Richter 2, Victor Nithander 1½ och Magnus Carlhammar på ½ poäng.

Turneringstabell och partier återfinns under länkarna längst upp på sidan.

Starttiden är 1400 också för den sjätte ronden på torsdag. Följ spelet på plats eller via livesändningen (länk högst upp).