Manhems schackvecka – IM 3: Victor Nithander gör entré med vinst

I och med IM-turneringens tredje rond är nu startfältet komplett. Med en timmes försening anslöt också Victor Nithander, nyrest från Tjeckiens fjärran land. Jakob Vang Glud vann sitt tredje raka parti och leder med en hel poäng. Men än så länge återstår många partier att spela!

Ställningen efter tre ronder: Jakob Vang Glud 3, Bengt Svensson och Anton Frisk Kockum 2, Atila Gajo Figura 1½, Victor Nithander 1 (2), Magnus Carlhammar 1 (1), Karl Johan Moberg och Silas Lund 1, Anders Wengholm ½, samt Juri Holvason 0 (1).

FM Atila Gajo Figura

remis

IM Bengt Svensson

IM Jakob Vang Glud

1 – 0

IM Karl Johan Moberg

FM Victor Nithander

1 – 0

Anders Wengholm

Juri Holvason

0 – 1

FM Magnus Carlhammar

Anton Frisk Kockum

1 – 0

IM Silas Lund

Atila Gajo Figura valde Damgambit mot Bengt Svensson som antog densamma. Tysken sköt fram sin d-bonde till d5 men efter diverse pjässpel utan verklig närkontakt med någondera kungen uppkom en dragupprepning och poängen delades efter 36 drag.

Jakob Vang Glud spelade Engelskt mot Karl Johan Moberg som svarade med e5 och efter tiotalet drag antog spelet en sluten karaktär. Dansken vräkte upp f-linjen till priset av svarta möjligheter på e-linjen. Spelarna gick in i ett ställningskrig som fick ett abrupt slut när Vang Glud strax efter trettio drag offrade damen för två lätta pjäser och en urstark fribonde. Karl Johans tidsnöd underlättade säkert inte försvaret och när hans tid föll i fyrtionde draget var ställningen hopplös.

1. e4 var Victor Nithanders med spänning emotsedda första drag i turneringen och Anders Wengholm svarade oförskräckt med Jugoslaviskt. Victor valde fortsättningen med tidigt f4 och efter en del förvecklingar behöll vit en framskjuten bonde på d5. Båda spelarna rockerade långt och sedan Victor garderat sin kungsställning med en löparreträtt så kunde han ta initiativet genom bondeframryckning på motsatt kant. Svarts kung kom utsatt och efter en utflykt i centrum försökte den rädda sig tillbaka till damflygeln. Ett par svarta bönder föll utan att köpa säkerhet för sin kung och efter en serie schackar föll Wengholms dam med partiförlust som följd.

Juri Holvason spelade vit mot Magnus Carlhammar, som öppnade med Najdorfvarianten i Sicilianskt. Efter rockad åt olika håll öste vit på med bondestorm på kungsflygeln, men Magnus kunde sticka emellan med dambyte och lindra trycket. Svart fick starkt pjässpel och Holvason gav kvalitet mot bonde. Med materialskillnaden i behåll gick spelarna in i ett slutspel med TSb för vit mot TT för svart. Vardera spelaren bröt fram med en fribonde, men med ett extra torn att arbeta med stod Magnus klart bättre. I rätt läge kunde han ge tillbaka kvaliteten och vinna på sin vid det laget mycket framskjutna fribonde.

Silas Lund försvarade sig Damindiskt mot Anton Frisk Kockum, som öppnat tävlingen i frisk stil. Kockum bearbetade den danska kungsställningen med bondeframstöt och tornöverföring, men Lund försvarade sig säkert och spelet vägde ganska jämnt ännu några drag  före tidskontrollen. Spelet var livligt, men strax efter  dragseriens slut fick Kockum, ställd inför ett damhot, in en mäktig ripost. Lund hittade trots ett rejält stek inget vettigt försvar – troligen fanns inget – utan spelet avvecklades till ett slutspel med en pjäs mindre för dansken. Kockum kunde metodiskt förstärka sin ställning och tills slut såg sig Lund nödd att gå in slutspelet  kung mot kung, löpare och springare. Den vinstföringen behärskade motståndaren väl och efter totalt 106 drag var matten ett faktum.

Partierna från dagens spel hittar du här.
Turneringstabellen för IM-turneringen hittar du här.