SM: Harald Berggren Torell ny svensk mästare för kadetter!

Åtta manhemiter ställde upp till spel i SM:s ungdomsklasser, som ju hålls för juniorer (20 år), kadetter (16 år) och miniorer (13 år). Trots att Manhem tillhör Sveriges ledande ungdomsklubbar hör det inte till vanligheten att vi kan lägga beslag på någon av de åtråvärda SM-titlarna – men i år hände det!

Manhem hade i sedvanlig ordning ordnat gemensam resa med dito logi och kosthåll. Som schacklig ledare medföljde förstalagets Magnus Carlhammar och föräldern Glenn Johansson stod till tjänst med matlagning och bad och idrott. Det sistnämnda fick dock ett brått och mindre muntert slut när en träningsmatch i fotboll ändade med två frakturer på armen.

Harald Berggren Torell har de senaste åren varit stadd i stark utveckling. Han ses ofta med en vältummad teoribok i handen och däri ligger nog mycket av förklaringen. Harald är 16 år i år och gjorde alltså nu sin sista start i kadettklassen. Efter en remi i andra ronden låg han halvan efter, men via vinst vid toppbordet tog han en ensam ledning som han sedan inte skulle släppa. I mål blev segermarginalen en hel poäng och han hann under resans gång, själv rankad fyra i startfältet, möta de fem högst rankade motståndarna. Det är med andra ord svårt att ifrågasätta det rättvisa i Haralds seger! Därmed blir han uppflyttad till mästarklassen i landsförbundet och är dessutom kvalificerad för nästa års JSM-grupp.

I kadettklassen deltog även Jessica Bengtsson, Louise Segerfelt och Sandro Olofsson. Jessica och Louise fick denna gång se poäng gå förlorade mot lägre rankade motståndare och får vidkännas ett visst ratingtapp. Men det är bra att spela i de viktiga turneringarna. Enligt uppgift skall en spelstark flickkompis (ej göteborgska) ha avstått från spel av fruktan för att förlora rating, men så taktisk bör man inte vara. Sandro å sin sida gjorde ratingpartidebut efter att ha segrat i VM:s bondegrupp. Här fick han väsentligt hårdare motstånd men kunde ändå ta ett par poäng. Sandro kan se fram mot att göra ett inhugg på september månads ratinglista.

Resultat: 1. Harald Berggren Torell (svensk mästare!) 7½ (av 9), 15. Jessica Bengtsson 5, 23. Louise Segerfelt 4½, 37. Sandro Olofsson 3 (39 delt.). Fullständig turneringstabell hittar du här.

I miniorklassen deltog tre tappra manhemiter. Gabriel Svorono var hela tiden med vid toppborden trots ännu ganska beskedlig rating och kunde besegra ratingtvåan och pressa andra högrankade. SM-debuter gjorde Olof Sanchez och Isak Ungerfält. Isak hanterade betänketiden utmärkt med påföljd att han tog ett par fina skalper; i slutronderna hade han kommit upp så högt att motståndet blev svårt men då föll han med flaggan i topp. Olof visade sin begåvning men spelar ännu ack så fort. Ett visst ratingplus blev det trots att vissa av partierna gick så snabbt att tränaren inte ens hann se dem…

Resultat: 8. Gabriel Svorono 6 (av 9), 32. Isak Ungerfält 4½, 33. Olof Sanchez 4½ (61 delt.). Fullständig turneringstabell hittar du här.

Ytterligare en manhemit med i leken är Zakarias Sjöström Dyrefelt. Han deltar i JSM-gruppen som spelas över båda SM-veckorna och hur han sköter sig kan du se här.