IM-turneringen rond 7: Vinst för Victor

Den sjunde ronden av Spiltan & Pelaro IM avgjordes på fredagen. Vid sidan av tre snabbremier bjöd den som främsta attraktion på en vinst från Victor Nithander mot stormästaren Heikki Westerinen.

Rauan Sagit

Vjatjeslav Syskov 0 – 1
Heikki Westerinen Victor Nithander 0 – 1
Sergej Kasparov Hannes Langrock remis
Josef Ask Karl Johan Moberg remis
Joel Åkesson Bengt Svensson remis

Joel Åkesson svarade för en tämligen uddlös spelanläggning mot Bengt Svensson i det han valde en passiv upplaga av Avbytesvarianten i Slaviskt. Svensson utjämnade spelet utan problem och när spelet ändå tycktes börja ta fart – men en vit bondemajoritet på damflygeln i kamp med svart flertal i centrum – enades spelarna om remi.

Hannes Langrock spelade Rubinsteinvarianten i Franskt mot ledande Sergej Kasparov och när utvecklingen var fullbordad efter aderton drag halades fredstraktaten fram. Langrock behöver nu 1½ poäng på de återstående två ronderna för att bärga sin tredje IM-inteckning medan Kasparov säkert var tillfreds med att bevaka sin ledning.

Josef Ask spelade Centrumgambit mot Karl Johan Moberg och offrade bonde på teoretiskt känt vis. Efter aderton drag följde han upp bondeoffret med ett remianbud och efter att ha tänkt slut på sin tid antog Kalle.

Victor Nithander spelade Moderna försvaret mot Heikki Westerinen och upprepade sitt kvalitetsoffer mot Bengt Svensson i den andra ronden. De båda partierna följdes åt ända till sjuttonde draget, då Westerinen avvek.  Victor fick bonde och välplacerade pjäser för kvaliteten och kunde binda upp finnen i försvaret av dennes damflygel. När Victor ryckte fram med sin minoritet för att ytterligare pressa vits damflygelbönder reagerade Westerinen med en troligen förhastad motstöt. Victor kunde tränga in med tornet, vinna den vita b-bonden och själv skaffa en hyperfarlig fribonde som avgjorde partiet i ett fåtal drag.

Vjatjeslav Syskov spelade den sicilianska Paulsen-varianten mot Rauan Sagit. Sedan spelarna rockerat åt olika håll var estländaren snabb att få i gång en bondestorm och satte press på manhemiten genom ett bondeoffer. Vits försvarare såg väl samlade ut, men när Rauan framemot trettionde draget tvingades splittra sin skyddande bondemur blev ställningen sårbar och efter fyrtionde draget slog angreppet igenom.

Med två ronder kvar att spela är ställningen: Sergej Kasparov 5, Hannes Langrock 4½, Joel 4, Kalle, Victor, Bengt Svensson och Vjatjeslav Syskov 3½, Rauan och Heikki Westerinen 3 och Josef Ask 1½ poäng.

Här hittar du samtliga partier från rond 1-7.