IM-turneringen rond 6: Kasparov går loss

Dagens ende vinnare i Spiltan & Pelaro IM blev topprankade Sergej Kasparov. Därmed har han ensam tagit ledningen när tre ronder återstår att spela.

Karl Johan Moberg

Sergej Kasparov 0 – 1
Hannes Langrock Heikki Westerinen remis
Victor Nithander Rauan Sagit remis
Bengt Svensson Josef Ask remis
Vjatjeslav Syskov Joel Åkesson remis

Josef Ask hade förberett fördröjd Jänischgambit mot Bengt Svensson, som inte fick ut någonting ur spelöppningen. När Ask bjöd remi efter fjorton drag var det snarast han som hade chanserna som svart och Svensson såg sig nödd att anta.

Heikki Westerinen försvarade sig Franskt mot Hannes Langrock. Inte långt efter spelöppningen uppstod en dragupprepningssituation med ett vitt torn som hotade en dam som var fastlåst i försvaret av en springare. Inte heller här nådde spelarna över tjugodragsstrecket.

Också Joel Åkesson valde Franskt och Vjatjeslav Syskov bemötte detta med Framskjutningsvarianten. Ställningen blev obalanserad när Joels franska d-bonde slog av utåt c4 och estländaren fick dynamiska möjligheter i centrum. Syskov fick aktiva pjäser, men när han gick på bonderov nere i hörnet tog Joel över spelet. När vit bjöd remi i tjugosjätte draget stod hans kung fortfarande kvar i mitten, men med minusbonde blev frestelsen för svår för Joel. Efter partiet bannade manhemiten sig själv för att ha antagit.

Som svart spelade Sergej Kasparov Volgagambit mot Karl Johan Moberg, som inte antog bondeoffret. Från öppningen fick vit en tämligen bekväm ställning med viss terrängfördel. Svart fick löparparet, men hade å andra sidan splittrade bönder. Kalle hittade dock ingen plan framåt och allteftersom pjäserna byttes av anade man att partiförloppet skulle gynna Kasparov men dennes tämligen tekniska spelstil. Slutspelet var med all säkerhet fullt hållbart vid rätt spel, men pressad av tidsnöd hamnade Kalle i brygga med springare mot en klart bättre löpare. Svart kunde aktivera sin kung och tränga in i ställningen och sedan var det godnatt.

Kampviljan kunde kanske vara större på sina håll, men på klubbens ungdomar kan man inte klaga. Victor Nithander spelade vit mot Rauan Sagit i Najdorfvarianten av Sicilianskt. När Victor lämnade en bonde i slag ett par drag var Rauan beredd att syna. Undan för undan utvecklade sig dock Victors spel till allt större farlighet och snart hade han en understödd fribonde i centrum. Rauan vägrade att låta sig tryckas tillbaka utan försvarade sig aktivt och fick sin lön i ett kanske litet passivt motståndardrag i den lätta tidsnöden. Rauan kunde undanröja en farlig vit fribonde på a-linjen och offrade därefter kvalitet för vits spjutspets på d-linjen. Victor jobbade vidare med torn och tre bönder mot springare och två men måste nöja sig med remi efter 83 drag.

Ställningen efter sex ronder: Sergej Kasparov 4½, Hannes Langrock 4, Joel 3½, Karl Johan, Rauan, Heikki Westerinen och Bengt Svensson 3, Victor och Vjatjeslav Syskov 2½ och Josef Ask 1 poäng.

Eftersom IM-normen ligger på 6 poäng är det tre spelare som har kvar teoretiska chanser att nå denna och framför allt har Hannes Langrock realistiska möjligheter med tre ronder kvar.

Samtliga partier från rond 1-6 finns på www.ssmanhem.se/filer/Pelaro2006.pgn