IM-turneringen rond 5: favoriterna till topps

Den femte ronden av Spiltan & Pelaro IM förde åter med sig mera livligt spel. Tre partier gick till avgörande och när krutröken skingrats hade ledningen övertagits av de två högst rankade deltagarna.

Victor Nithander

Vjatjeslav Syskov 1 – 0
Rauan Sagit Hannes Langrock 0 – 1
Heikki Westerinen Karl Johan Moberg remis
Sergej Kasparov Bengt Svensson 1 – 0
Josef Ask Joel Åkesson remis

Josef Ask spelade 2. b3 mot en inte helt förberedd Joel Åkesson ("Mina teorikunskaper var slut efter två drag") och rockerade snabbt långt varpå Joel såg nödd att ta sin tillflykt till dambyte. Ask behöll dock en lätt fördel men var säkert nöjd med att spräcka nollan med ett fredsslut när tillfälle bjöds efter dryga tjugo drag.

Vjatjeslav Syskov spelade Paulsenvarianten i Sicilianskt mot Victor Nithander, men efter ett mellandrag från Victor gick han fel. Efter detta blev partiet en fruktlös kamp för estländaren att värna kungen som var kvar i centrum. Efter tjugofem drag kunde Victor gå in i ett slutspel med dam och ett antal bönder mot två torn och snart hade manhemiten bärgat sin första seger i turneringen.

Den hypersolide Sergej Kasparov bemötte Bengt Svensson sicilianare med 3. Lb5+ och partiet styrdes in i lugna banor. Men när kamratenspelaren gjorde en kanske förhastad bondeframstöt på damflygeln fick motståndaren tillfälle att försvaga hans bondeställning och efter att spelarna bytt dam stod Svensson inför forcerad materialförlust. Ställd inför ett tröstlöst slutspel med kvalitet under sträckte han vapen.

Heikki Westerinen tog till Spanskt mot Karl Johan Moberg, som försvarade sig med snabbt a6-b5, s.k. Neo-Archangelsk. Efter några drags livlig pjäsfajt hamnade spelarna i ett slutspel med torn och olikfärgade löpare. Den finske veteranen hade en aktivare ställning, men framemot fyrtiodragskontrollen hade Kalle neutraliserat detta och lyckats gardera sina svagheter. Tämligen kortfattade fredsförhandlingar avslutade partiet.

Efter att partiet öppnats med Rubinsteinsvarianten i Franskt utmanade Rauan Sagit sin motståndare Hannes Langrock att ta en pjäs. Tysken behövde inte trugas utan försåg sig med god aptit och endast de mest spelglada skulle ha varit tillfreds med kompensationen. Rauan spelade emellertid obekymrad vidare och i Langrocks begynnande tidsnöd investerade han en andra pjäs för en del hot. Motståndaren försvarade sig dock säkert och snart efter tidskontrollen räckte Rauan fram kardan.

Ställningen efter fem spelade ronder: Sergej Kasparov och Hannes Langrock 3½, Karl Johan och Joel 3, Heikki Westerinen, Rauan och Bengt Svensson 2½, Victor och Vjatjeslav Syskov 2, Josef Ask ½ poäng.

Här hittar du samtliga partier: www.ssmanhem.se/filer/Pelaro2006.pgn