Schackveckan 2018. Rond 8

En av anledningarna till att Manhem arrangerar slutna turneringar är att ge unga spelare möjlighet att få möta riktigt bra motstånd och vid bra prestationer ha möjlighet till inteckningar i både IM- och GM-titlar.

Årets schackvecka ser ut att utvecklas riktigt bra i detta hänseende. Redan i näst sista ronden kunde FM Ihor Rypkhaniuk säkra en IM-inteckning genom att uppnå kravet på 6 poäng i IM-turneringen. Detta är Ihors första inteckning. Även FM Erlend Mikalsen har möjligheten till en inteckning i samma turnering men då krävs minst remi i sista ronden.

I GM-turneringen har högst rankade IM Johan Sebastian Christiansen fått upp ångan ordentligt och genom vinst i dagens rond mot IM Golubka har Johan Sebastian möjlighet att säkra en GM-titel vid minst remi i sista ronden. På andra sidan brädet kommer GM Stellan Brynell att sitta. Vi får se om det kommer en remitrevare….

 

Ställningen i GM-turneringen

1 IM Johan Sebastian Christiansen, Norge       6,0 p

2 GM Eduardas Rozentalis, Litauen                   5,0 p

3 IM Linus Johansson, Sverige                            4,5 p

4 IM Petro Golubka, Ukraina                               4,5 p

5 GM Ored Gritsak, Ukraina                                 4,5 p

 

Christiansen vann på nytt och har nu GM-titeln och turneringsseger inom räckhåll.

 

Ställningen i IM-turneringen

1 FM Ihor Vypkhaniuk, Ukraina     6,0 p

2 FM Erlend Mikalsen, Norge          5,5 p

3 FM Anders Hobber, Norge            4,0 p

4 IM Mikkel Antonsen, Danmark    4,0 p

5 IM Vasily Nedilko, Ukraina            4,0 p

 

En nöjd FM Ihor Vypkhaniuk efter sin första IM-inteckning

 

Elo-turneringen har endast spelat 6 ronder så här långt inför slutronden i morgon. Toppmötet mellan Manhemiterna Harald Berggren Torell och Jonas Bengtsson slutade remi och därmed leder Harald fortfarande med en halv poäng. Det är dock en helt öppen historia inför slutronden då även Laith Al Waeli vann sitt parti mot Lennart Jakobsson så mellan Harald, Jonas och Laith skiljer inte mer än en halv poäng.

 

Ställningen i Elo-turneringen

1 Harald Berggren Torell SS Manhem   5,0 p

2 Jonas Bengtsson SS Manhem               4,5 p

3 Laith Al Waeli SS Manhem                    4,5 p

4 Mikael Möller Säffle SK                          3,0 p

5 Lennart Fransson Majorna SS               2,5 p

 

Jonas Bengtsson möter Harald Berggren Torell i klassisk Manhemströja

Jenny Förander från Härryda-Posten intervjuar Isak Storme och Milton Pantzar. Vi ser fram emot artikel nästa onsdag.