Säsongspremiär av Svenskt Grand Prix 2018/19 i Lund 3-5 augusti

Under helgen den 3-5 augusti drog Svenskt Grand Prix för säsongen 2018/19 igång när Cellavison Chess Cup avgjordes på Hotell Ideon i Lund. Drygt 240 deltagare mötte upp för fyra ronder snabbschack på fredagskvällen och två långpartier vardera under lördag och söndag. GM Alexei Shirov (E2631) gick segrande ur striden för andra året i följd. Shirov vann samtliga av sina partier utom det mot GM Nils Grandelius (E2658) i näst sista omgången. Grandelius ledde därmed tävlingen med en halva inför slutrundan, men föll där mot GM Jonny Hector (E2491). I kombination med att Shirov vann sitt parti kunde denna gå förbi och vinna tävlingen före Hector, med en halv kvalitetspoäng (!), och med Grandelius på tredje plats.

Från Manhem deltog de båda miniorerna Gustav Lindholm och Alexander Ström Engdahl i den öppna klassen. Gustav gjorde en fin turnering och slutade med sina 4 poäng på plats 88 – vilket ska jämföras med att han före tävlingen var rankad runt plats 135. Alexander noterades i sin tur för 3 poäng och plats 150. I den lilla klassen (öppen endast för spelare med Elo-tal under 1600) blev Patrik Buzleta bäste manhemit när han spelade hem en sjätteplats med sina sex poäng. Från Manhem deltog även Marcus Lindholm (26) och nära nog hela familjen Ghaderi – Jamal (14), Roshan (20), Noan (44) och Lana (54). Samtliga resultat, Lars OA Hedlunds bilder på deltagarna och annan information om tävlingen finner du här.

   

Svenskt Grand Prix 2018/19 är som tidigare säsonger en serie om åtta helg-tävlingar, och du läser mer om Svenskt Grand Prix här. Nästa anhalt i GP-cirkusen är Västerås Open den 28-30 september. Information om den tävlingen finner du här. Notera också redan nu att den sjunde deltävlingen i serien är vårt eget arrangemang Kvibergspelen som avgörs i multisportarenan Prioritet Serneke Arena den 10-12 maj 2019.