Manhems IM-turnering 7: Jens Ove Fries Nielsen har segervittring

Manhems schackvecka fortsatte på onsdagen med turneringens sista dubbelrond. Frågan är om någon kan stoppa Fries Nielsen som på förmiddagsronden tog sin 5:e vinst av 6 möjliga och nu leder med 1½ poäng före Lars Karlsson, som dock har ett parti mindre spelat.

 

FM Martin Brüdigam  remis GM Lars Karlsson
IM Vladimir Poley   0 – 1 IM Jens Ove Fries Nielsen
Harald Berggren Torell   remis Mikael Arnelind
FM Joel Åkesson   remis Jonas Bengtsson
FM Jürgen Brustkern   remis FM Philip Lindgren

 

Joel Åkesson spelade Engelskt mot Jonas Bengtsson som tog en hel del terräng i centrum med c5+e5. Efter enstaka avbyten utan att någon kopplat grepp delade spelarna poängen efter 24 drag.

Philip Lindgren spelade Caro-Kann  mot Jürgen Brustkern, som ställde upp sig med f2-f3. Svart sökte spel mot vits flytande centrum, men vit höll hela tiden balansen och efter fyrtio gjorda drag var materialet reducerat till dam och en lätt  på var sida och utan aktiva möjligheter av betydelse. Remi!

Harald Berggren Torell testade Tjigorins gamla 2. De2 mot Mikael Arnelinds Franskt parti. Ställningen antog en sluten  karaktär med en öppen d-linje och efter ett pjäsavbyte på f5 sökte Arnelind angripa det berggrenska centrumet. Båda spelarna visade en öppenhet för pjäsavbyten och när dessa blev ganska många utan att balansen rubbades nämnvärt gled  partiet in i remi ganska tydligt trots att det skilde någon bonde i material.

Martin Brüdigam spelade avbytesvarianten mot Lars Karlssons franska parti. Via avbyten hamnade man i ett dubbelt tornslutspel med vit springare mot en “dålig” svart vitlöpare. Ställningen var ganska sluten men det var svart som hade genombrottsmöjligheten; han avstod dock  från denna och efter ett antal drag fram och tillbaka slutade partiet remi.

Partiet mellan Vladimir Poley (vit) och Jens Ove Fries Nielsen inleddes med vitt kungsfianchetto med d4+e4 medan Fries Nielsen valde en något oformlig treradersuppställning som sedan kompletterades med en bondeoffensiv på damflygeln som understöddes av Lg7. Fyrtio drag spelades utan att mer än tre bönder  och en löpare fick sätta  livet till, men när fyrtiodragsstrecket passerades var det startsignalen för mer råbarkat handgemäng: Fries Nielsen gav två bönder men fick i gengäld till en bindning som inbringade två lätta för ett torn. Rent materiellt hade inte vit några problem, men de vita bönderna var  synnerligen odynamiskt placerade och snart föll två av dem med bibehållet bra pjässpel för svart. Vit kunde inte hålla ihop sin ställning och efter kort tid föll Poleys ställning samman.

1 : IM Jens Ove Fries Nielsen 6½ p

2: GM Lars Karlsson 4½ (1) p

3: FM Martin  Brüdigam 4 p

4-5: FM Philip Lindgren, FM Joel Åkesson  3½ p

6-7: Harald Berggren Torell, FM Jürgen Brustkern 3 p

8-9:  Mikael Arnelind, IM Vladimir  Poley 2½ p

10: Jonas Bengtsson 1 (1) p

Partierna från rond 7 hittar du här.

Tabell finner du på Chess Results.