Schackveckan 2010 – några slutord

Så kan vi då lägga årets upplaga av SS Manhems Schackvecka till handlingarna. En mycket lyckad upplaga om jag får säga det själv. Vi tog ett stort steg och förstärkte startfältet i elitturneringen och gjorde den till en stormästarturnering. Det arrangeras inte så många sådana turneringar i Sverige nuförtiden så vårt initiativ blev mycket väl emottaget bland de spelare som vi bjöd in. Startfältet i tävlingen hade ett medel Elo på 2453, vilket gör vår stormästarturnering till en av de starkaste individuella tävlingarna som arrangerats i Göteborg sedan början på 70-talet. Tror att någon eller några av Excelsior Cup turneringarna i slutet av 90-talet var väl så starka, men oavsett så var startfältet i turneringen mycket sevärt. Stormästarna Emanuel Berg, regerande svensk mästare, Allan Stig Rasmussen, regerande dansk mästare, Tiger Hillarp Persson, tvåfaldig svensk mästare, samt några av Sveriges unga och mest lovande IM:ar, Hans Tikkanen, Axel Smith och vår egen Victor Nithander, bjöd tillsammans med Magnus Carlhammar, våra ryska gäster GM Mikhail Ivanov och IM Oleg Spirin och norske Daniel Jakobsen Kovachev upp till en vecka fylld av hård kamp på brädena. Partierna från turneringen hittar du under denna länk. I slutändan så segrade Emanuel Berg på imponerande 7 poäng av 9 och han demonstrerade återigen vilken lysande spelare han är. Flera av partierna som spelades under veckan är mycket sevärda och jag uppmanar alla intresserade att botanisera bland turneringens partier. På Lars Grahns blogg "Inte bara schack"
så har Matti Svenn kommenterat ett par av partierna. Mycket läsvärt! Även Lasse Thomasson på Schacksnack har varit behjälplig med att publicera partier och resultat. På Schacksnack hittar
du en mycket snygg och lättillgänglig presentation av samtliga resultat och partier i turneringen.

Under schackveckan så anordnades totalt fyra stycken långpartiturneringar, GM-, Elo-, Arne Berggrens Minne samt Ebbe Cup XXII och totalt kom 62 spelare till start i dessa tävlingar och jag hoppas att att alla deltagare har haft trevligt under de dagar som tävlingarna pågick. I Elo-turneringen segrade Laith Kasib, Manhem, på 6½ poäng före Sebastian Nemeth, även han från Manhem, på 5½ poäng. I Arne Berggrens Minne så gick Sten Broddefalk, Västerviks ASK, segrande ur striden med 3½ poäng av 5. Slutligen, Ebbe Cup XXII vanns av Tage Bengtsson, Majornas SS, på 4½ poäng av 5.

Naturligtvis så går det inte att anordna ett sådant här arrangemang utan hjälp från många. Vi i organisationskommittén (Sören Svensson, Claes R Nilsheden och undertecknad) vill tacka alla som har hjälpt till med att ro skutan i land. Mats Eriksson har varit ansvarig huvuddomare, Filip Kalari har slitit i serveringen under veckan och Zdenko Naglic arbetade med att ro Ebbe Cup i land. Både Emanuel Berg och Mikhail Ivanov hjälpte oss med att få ihop det slutgiltiga startfältet.

Utan sponsorer och bidragsgivare så hade det aldrig gått att anordna schackveckan överhuvudtaget och vi vill därför på SS Manhems vägnar även skicka ett varmt tack till Nordstan, Skanska, VBK, Schackakademien, Göteborgs Schackförbund och Guldhedstornets Café.