Nordstadstorget, dag 1: Mästarmöte och pensionärsblixt

2009 liksom ganska många tidigare år inleds med de för Manhem traditionella nordstadsdagarna. De inleddes i dag med två punkter på programmet:

Manhems mästarmöte bestod av fajten mellan Mats Welin och Göran Andersson i två 25-minuterspartier. Partierna blev olika som natt och dag. Det första blev ett långvarigt strategiskt manövrerande i slutet Spanskt, där den obetydliga fördelen tycktes pendla mellan spelarna på vägen mot ömsesidig tidsnöd. Väl där bröts ställningen upp med kraft och Mats kunde som svart avgöra till sin fördel. I det andra partiet, en sicilianare, öppnades spelet tidigt och när Görans kungsställning sargades fick Mats tacksamma angreppsmål. Via en liten kombination vann han pjäs och därmed mästarmötet med 2 – 0.

Pensionärsblixten lockade åtta deltagare, litet mindre än vanligt. Sigge Ingvason släppte ingen poäng och blev rättvis segrare. Bäste manhemit blev inte oväntat blixthabituén Johan Lönnroth.

Resultat: 1. Sigurgeir Ingvason, Lundby SS 7 (av 7), 2. Curth Skoglund, Schackveteranerna 5, 3. Johan Lönnroth 5, 4. Rune Torstensson, SK Kamraterna 3½, 5. Onni Vasara, Schackveteranerna 2½, 6. Lennart Rydholm 2, 7. Ingvar Persson, SK Kamraterna 1½, 8. Lars Andersson, SK Kamraterna 1½ (8 det.).

Schackdagarna fortsätter på lördagen. Kl. 11.00 inleds Manhems knattecup på storbrädet och kl. 12.00 startar Nordstadsblixten – öppen för var och en mot en startavgift på 40 kronor (20 för juniorer). Och 12.30 ställer Jessica Bengtsson upp och ger simultan mot vem som vill! Ja, se det blir en schackfest utan dess like.