Utmaningen: outsiderseger

Schackcentrum var smockfullt när årets upplaga av Utmaningen gick av stapeln på tisdagen. Sexton lag med inalles 79 deltagare fanns på plats för inledande gruppspel – i två åttalagsgrupper – och avslutande cupspel. De allra flesta av våra allsvenska lag, aderton stycken, fanns på plats och både Ettan och Tvåan hade starka besättningar.

Spelet gick till så att segrande lag i respektive grupp fick möta åttonde lag i motsatt grupp, andraplacerat lag ställdes mot sjundeplacerat o.s.v. Vinnarna gick till kvartsfinal och förlorande lag fick spela placeringsmatcher. Alla fick alltså spela elva partier.

Både Ettan och Tvåan gick efter seger i åttondelen på pumpen mot Fyran respektive Sjuan och i vinnarlagens inbördes möte i semi vann Sjuan knappt. På andra halvan hade Tre och en halvan smugit upp och var efter vinst mot Nian var laget finalklart. Finalen blev jämn och vanns av Tre och en halvan med 3-2.

Den oinvigde kan undra vad farao Manhem 3½ är för något. Denna tillfälliga konstellation formerades av nya medlemmar och medlemmar som är huvudregistrerade för annan klubb. Så gick det till att Utmaningen vanns av ett lag som inte ens existerar!

Resultat: 1. Tre och en halvan (Dan Larsson 9, Henrik Axelsson 5, Tommy Wickström 10, Jens Ekström 8, Roy Johansson 7), 2. Sjuan (Lennart Hansson 2½, Denis Poulesis 7, Robert Jörn 6, Rickard Eklund 6, Robert Tisell 9), 3. Nian (bästa poängplockare Michael Moberg 9½ och Stefan Göthe 9), 4. Fyran (Jonas Ahlqvist 9), 5. Tvåan (Göran von Brömssen 10), 6. Ettan (Peter Vas och Mats Eriksson 9), 7. Tolvan (Harald Berggren Torell 9), 8. Sexan (Johan Hansson 8), 9. Trean (Henric Bergenwall 8), 10. Femman (Ove Alfredsson 9), 11. Tretton (Michael Sheingold 9), 12. Elvan (Calle Jarebo och Claes R. Nilsheden 4), 13. Åttan (Johan Granholm 7), 14. Femton (Filip Kalari 5½), 15. Fjorton (Zdenko Naglic 8), 16. Sjutton (Edvin Hägg och Isak Ungerfält 2).