IM-turneringen, rond 6: fredsviljan stark

Kommen till den sjätte ronden av IM-turneringen kan man konstatera att remispelarnas fredsvilja tycks smitta av sig på medtävlarna. Trenne partier slutade remi i fjorton drag eller mindre och det är bara i absoluta undantagsfall som ställningens möjligheter är helt uttömda så tidigt. Josef Ask fick kämpa för sin remi mot Ilja Vovk och Valerij Bronznik tog sin första vinst efter en rad lovande ställningar. Ställningen: Erik Hedman 4½, Victor Nithander och Ilja Vovk 4, Bengt Svensson och Joel Åkesson 3½, Holger Hebbinghaus och Oleg Krivonosov 3,  Josef Ask 2½, Peter Vas och Valerij Bronznik 1.

Turneringstabellen hittar du här.

FM Holger Hebbinghaus

remis

IM Bengt Svensson

Josef Ask

remis

FM Ilja Vovk

FM Erik Hedman

remis

FM Victor Nithander

IM Valerij Bronznik

1 – 0

Peter Vas

FM Joel Åkesson

remis

IM Oleg Krivonosov

Joel Åkesson spelade vit mot Oleg Krivonosov och inledde med avbytesvarianten i Damgambit. Efter elva drag hade spelarna signerat fredsfördraget.

Partiet mellan Holger Hebbinghaus och Bengt Svensson inleddes med avbytesvarianten i Slaviskt. Ronderna startar 14.00 och 14.07 var remin ett faktum.

Victor Nithander spelade Sicilianskt mot Erik Hedman, som valde Rossolimo-varianten (Lb5). Spelet antog en lugn prägel och efter fjorton drag av ställningsuppbyggnad från båda sidor såg man tiden mogen att dela poängen. Hedman behöver efter detta två poäng på de återstående tre ronderna för  att göra ett IM-resultat.

Josef Ask spelade Richter-Veresovs spelöppning mot Ilja Vovk. Båda parter rockerade långt och efter dynamiskt spel kunde Vovk tillskansa sig en merbonde om han tog med sin i ett dubbelt tornslutspel. Detta förenklades till ett enkelt där båda parter hade tre bönder på damflygeln och Vovk dessutom en fribonde på andra kanten. Efter ganska ensidigt spel på denna kunde Ask ta tillbaka bonden och partiet ebbade ut i remi.

Valerij Bronznik spelade avbytesvarianten i Damgambit mot Peter Vas och avancerade efter spelöppningen med bönderna i centrum. Vit fick ett visst grepp och kunde skaffa en bondemajoritet på damflygeln mot en isolerad svart dambonde. Vits starka löpare utövade tryck mot svarts centrum och efter trettiotalet drag kom en svart springare i trångmål och gick förlorad.

Partierna från turneringen hittar du här.