Victor Nithander nia i SM – Peter Vas hårsmån från SM-gruppen

På fredagen slutfördes Schack-SM för SM-gruppen och de övriga grupperna med tvåveckorsspel. Victor Nithander hade ju fått chansen att tas ut till SM-gruppen där han var klart lägst rankad. Han motsvarade förtroendet och med två vinster – däribland mot stormästaren Lars Karlsson – sju remier och fyra förluster nådde han nionde plats i det kvalificerade sällskapet. Förhoppningsvis reser han hem med mindre respekt för storfräsarna och med vunna lärdomar.

Resultat: 1. GM Tiger Hillarp Persson, Skara SS 10 (av 13), 2. GM Emanuel Berg, Sollentuna SK 10, 3. GM Evgenij Agrest, Sollentuna SK 9½. 4. GM Jonny Hector, Limhamns SK 7½. 5. GM Pontus Carlsson, Sollentuna SK 7, 6. GM Ralf Åkesson, Västerås SK 6½, 7. Nils Grandelius, SK Bara Bönder 6, 8. GM Lars Karlsson, SK Rockaden 6, 9. Victor Nithander, SS Manhem 5½, 10. IM Hans Tikkanen, Lunds ASK 5½, 11. Axel Smith, Lunds ASK 5½, 12. GM Stellan Brynell, Limhamns SK 5, 13. IM Bengt Lindberg, Solna SS 4½. 14. Erik Hedman, SK Rockaden 2½ (14 delt.).

Tabellen för SM-gruppen hittar du här.

I Mästarelit deltog Peter Vas, som var rankad nia bland de fjorton deltagarna. Under första veckan höll sig Peter i mittfältet och presterade ganska normalt, men den andra veckan slog han på en formidabel raketspurt som så när hade fört honom ända till SM-gruppen! Två man blir uppflyttade – Peter kom trea, på samma poäng som tvåan och på sämre resultat mot vinnaren…

I samma grupp gjorde Anders Ebenfelt comeback efter några år på sofflocket. Han gick ut tämligen löst första veckan, men kom också han igen vecka 2 då han nådde  över 50%. Nu gäller det att bygga vidare på SM-insatsen.

Resultat: 1. Daniel Semcesen, Lunds ASK 9½ (av 13), 2. Torbjörn Glimbrant, Upsala ASS 8½, 3. Peter Vas, SS Manhem 8½, 13. Anders Ebenfelt 4 (14 delt.)

Tabellen för Mästarelit hittar du här.