Manhemdebut i Schack4an!

För första gången i världshistorien har Göteborg och Manhem varit med i riksfinalen för Schack4an. Den spelades i Västerås och samlade 1 124 barn –  varken mer eller mindre. Det var svårt att hålla tidsprogarmmet men ändå en beundransvärd prestation av arrangörerna att lyckas hålla ordning på denna massa av mestadels glada schackspelare. När alla väntade på prisutdelningen och många barn dunkade i borden och vrålade sin egen skolas namn var det inte tyst i lokalen…

Undertecknad var själv på plats efter att ha fått skjuts med barn från Franska skolan, en av Manhems fyra finalistklasser. Reveljen gick 02.30 och en halvtimme sedan skulle jag bli hämtad för bilresa upp till spelplatsen. Väl där gick jag in i funktionärsstaben och hade hand om bordslängorna O och P, där de minst erfarna barnen spelade. Jag hann dock också prata med och ge moraliskt stöd till en del av de våra på plats.

Som man kan vänta sig kom inte göteborgsklasserna särskilt högt denna gång. Schack4an är helt ny och de deltagande barnen visste i många fall inte ett skvatt om schack innan mina klassbesök. Dessutom var våra deltagande klasser små. Jag förutspår att kunnandet kommer att utvecklas år från år, när man känner till tävlingen i förväg.

Tävlingen vanns av en av Engelska skolans två deltagande klasser. Eleverna där proffstränas av göteborgsbekante tränaren Vladimir Polej, vitrysk internationell mästare som är anställd för att lära ut schack! Något för göteborgsskolorna att ta efter… Jag hade tillfälle att prata med Polej på plats. Han är övertygad om schackets positiva inverkan på skolarbetet och berättade att det finns ett flertal studier som visar detta.

Resultat: 33. ISGR PYP 4D 265, 40. ISGR PYP 4E 238, 48. Haga 4-5C 219, 53. Franska 207 (57 klasser).